Dit was het Formule 1-seizoen van Max Verstappen: dé hoogte- en dieptepunten (video’s)

27 november 2017

Beeldbewerking Sportnieuws

Max Verstappen kan terugkijken op een bewogen jaar in de Formule 1. Met absolute hoogtepunten in Maleisië en Mexico, maar ook met absolute dieptepunten in Canada en België. Wij nemen je nog 1 keer mee door het seizoen van Verstappen.


#1 Inhaalfeestje in China - GP van China (9 april 2017)
Na een keurige eerste race in Australië, waar hij op een 5de plek eindigde, was het in China weer een groot inhaalfestijn. De Nederlander startte door een softwareprobleem op P16 in de kwalificatie. In de regen wist Max wel raad met al die koekenbakkers voor zich en haalde de ene na de andere coureur in. In de slotronde vocht hij nog een geweldig gevecht uit met Daniel Ricciardo. "Don't talk, don't talk", schreeuwde hij over de boordradio toen hij aanwijzingen kreeg. Verstappen eindigde voor de Australiër en pakte het brons.
#2 Wereldstart met treurig einde - GP van Canada (11 juni 2017)
Wat ons betreft een typerende race voor het seizoen van Max. De start was weergaloos. Al voor de eerste bocht had hij Vettel, Raikkonen en Bottas te pakken door een totaal andere lijn te kiezen en vloog hij van P5 naar P2. Het leek dus een geweldige race te worden. Maar in de 11de ronde was het over-en-uit. Zijn motor kapte ermee dus moest hij zijn auto langs de kant parkeren, tot grote frustratie van hem zelf. "Helemaal ruk", riep hij na afloop. En dat valt te begrijpen.
#3 Dit moest de ommekeer worden - GP van België (27 augustus 2017)
De thuiswedstrijd van Max Verstappen. Zijn eigen tribune zat bommetje vol en de fans keken uit naar een succes. Daar moest het gaan gebeuren. Op het legendarische circuit van Spa-Francorchamps wilde Max een einde maken aan een dramatische reeks van DNF's (Did Not Finish). In Bahrein, Spanje, Canada, Azerbeidzjan en Oostenrijk haalde hij de finish niet. In 2016 reed Max een goede race in België, dus een podium zat er zeker in. "Ik reed het perfecte rondje", zei hij direct na de kwalificatie. Met het vertrouwen zat het dus wel goed. Totdat de Renault-motor van zijn RB13 het begaf. Wat een ramp voor hem en al die meegereisde Nederlanders. In 6 van de 13 races die tot dan toe gereden waren, viel hij uit. Het seizoen leek verloren.
#4 Kortste race ooit - GP van Singapore (17 september 2017)
In Italië nam hij een gridstraf voor lief, reed hij lek en kwam hij niet hoger dan plek 10. Maar in Singapore moest het dan gaan gebeuren. Na een superkwalificatie, waarin hij na een geweldige Q1 en Q2 in de laatste kwalificatieronde net tekort kwam, zette hij zijn wagen op de 2de startplek neer. Dat beloofde veel goeds. Maar nee... De race was na 10 seconden en vóór de eerste bocht al voorbij door een kamikazeactie van Sebastian Vettel. Verstappen werd gesandwicht door de Ferrari's van Vettel en Raikkonen. Over en uit!
#5 Eindelijk juichen! - GP van Maleisië (1 oktober 2017)
Uithuilen en opnieuw beginnen, was de boodschap voor Max Verstappen. Voor de zoveelste keer dit seizoen. Maar in Maleisië bewees hij dat het toch nog een keer ging gebeuren. Na een fantastische race liet hij heel Nederland juichen toen hij Lewis Hamilton pakte in de 4de ronde. "That's how we do it", riep hij meteen. En de leiding in de wedstrijd gaf hij niet meer weg. Het was niet de vraag of hij zou winnen, maar of zijn auto het dit keer wel vol hield. En ja, dat lukte nu wel. Een historische overwinning op het circuit van Sepang! Geniet nog even na met deze vette clip. Kippenvel!

#6 Gaaf gevecht met Hamilton - GP van Japan (8 oktober 2017)
Het was vroeg opstaan, maar dat was het waard. Max ging vol vertrouwen naar Suzuka. De auto voelde goed en hij reed een fantastische race. Ging hij weer een kunststukje laten zien? Hij zat Hamilton lang op de hielen, maar verloor achter Bottas, die door het uitstellen van de pitstop aan de leiding ging, veel tijd. Verstappen kroop steeds dichterbij Hamilton en in de laatste ronde moést het gaan gebeuren. In een ultieme poging was het bijna raak, maar de Nederlander werd opgehouden door achterblijvers. Doodzonde, maar wat zaten we op het puntje van onze stoel!

#7 Inhaalactie van het jaar! Of toch niet? - GP van Amerika (22 oktober 2017)
Door een gridstraf, startte Verstappen bijna achteraan. Het werd weer een groot inhaalfeest voor de Nederlander. Dat leidde uiteindelijk naar een gevecht met Kimi Raikkonen om de 3de plak. Het was weer de laatste ronde waarin het allemaal moest gebeuren. Waar het op het rechte stuk (met DRS) niet gebeurde, leek zijn kans verkeken. Maar wat Verstappen toen deed was magistraal. Hij pakte de Fin aan de binnenkant en pakte de 3de plek. Wat was dat kicken, maar de wedstrijdleiding floot hem terug, omdat hij buiten de lijnen ging. Verstappen kreeg een penalty van 5 seconden en leverde zijn plek weer in aan Kimi. Wat een move, maar wat doodzonde!

#8 Overwinning met gouden randje! - GP van Mexico 29 oktober 2017
Het gebeurde allemaal in de eerste bochten. Verstappen haalde Vettel in, waarna de Ferrari van de Duitser in botsing kwam met de Mercedes van Lewis Hamilton. Verstappen kwam heel goed weg en reed eigenlijk de hele wedstrijd zonder problemen uit. Hij zette Hamilton, die in Mexico wereldkampioen zou worden, op een rondje achterstand. Wat een sensatie was dat! In de laatste ronde klokte hij nog even de snelste raceronde. Zo pakte hij zijn 2de overwinning van het jaar!

Dat was het dan voor dit seizoen. Op 25 maart 2018 zijn we er weer met de Grand Prix van Australië. Kan Max volgend jaar al een gooi naar het wereldkampioenschap doen? We gaan het zien!
admin