Wie was de plotseling overleden Charlie Whiting en wat deed hij in de Formule 1?

14 maart 2019

Motorsport Inc.

Charlie Whiting overleed donderdagochtend plotseling aan een longembolie. De raceleider van de Formule 1 was pas 66 jaar oud. Maar wie was Whiting en wat deed hij precies in de koningsklasse van de autosport? Een overzicht.


Als er iemand lang in de Formule 1 actief was, dan was het Whiting wel. De Engelsman 'debuteerde' al in het seizoen 1977. Eerst als monteur bij Hesketh, later als monteursbaas bij het kampioensteam van Nelson Piquet. Daar bleef hij een decennium, voordat hij in 1988 in dienst trad bij de FIA. Daar werkte hij bijna 10 jaar als vertegenwoordiger van de technische zaken, voordat hij in 1997 de leiding kreeg over de races en de veiligheid die daarbij hoort. In onderstaande video legt hij uit wat zijn functie bij de FIA betekende.
Regels
Tijdens de race was hij sinds 1997 verantwoordelijk voor de inspectie van de auto's, de naleving van de raceregels en het bedienen van de lichten van de startlichten. Dat laatste voorbeeld is het makkelijkst uit te leggen. Het 2e voorbeeld was het leukste van zijn werk. Hij sprak straffen uit of liet ze juist gaan. Het beste voorbeeld was het radiomoment van Sebastian Vettel in 2016. De Duitser van Ferrari wilde dat Max Verstappen aan de kant ging, omdat hij vond dat de Nederlander hem afsneed. Whiting besloot als raceleider dat dat niet het geval was. 'Hier is een boodschap voor Charlie Whiting: fuck off', reageerde Vettel vervolgens op de boordradio.
Veiligheid
Toch was hij ook altijd geliefd bij de coureurs. Hij heeft namelijk, samen met de ook al overleden 'racedokter' Sid Watkins, een hoop levens gered in de Formule 1. Niet alleen door ná ongelukken adequaat op te treden, maar ook door maatregelen te nemen om ernstige ongelukken en daaraan verbonden ernstige blessures te voorkomen. Zo komt de halo, de hoofdsteun en de veel veiligere cockpit uit de hoed van Whiting.

Meer dan 40 jaar was Whiting actief in de Formule 1 en de laatste 20 jaar als raceleider. Zijn vrolijke karakter en bereikbare status voor iedereen zullen gemist worden, zeiden ook alle coureurs toen ze hoorden van zijn overlijden.

Check hier nog een mooie video over hoe Whiting de Drivers Briefing leidde in 2017.