Dit willen de F1-coureurs veranderen aan de sport: ‘Fucking goed’

26 juli 2019

ANP
F1 coureurs

Op alle niveau wordt gesproken over veranderingen aan de Formule 1. De dominantie van Mercedes de afgelopen jaren is natuurlijk oersaai, de actie op de baan is ondermaats. Ook de rijders zelf hebben een aantal ideeën waarover ze het eens zijn.


De Grand Prix Drivers Association (GPDA) is een soort elitevakbond voor F1-coureurs. Sebastian Vettel (Ferrari) en Romain Grosjean (Haas) zitten in het bestuur en zijn op die manier aanwezig bij alle belangrijke vergaderingen die over regelwijzigingen gaan. Eerder gingen onder andere Lewis Hamilton en Nico Hülkenberg op bezoek bij de F1-bazen.

Goed!
Grosjean heeft openbaar gemaakt wat de coureurs willen veranderen, samen te vatten in 4 onderdelen: de banden, aerodynamica (luchtstromen), gewicht en een eerlijker verdeling van geld. De Fransman tegenover Motorsport: "Als je die 4 problemen op kunt lossen, dan kan deze sport weer fucking goed worden."

Betere banden
Qua banden willen de coureurs rubber waarop echte te pushen valt, in plaats van dat ze constant moeten 'managen', slijtage tegengaan. Aerodynamica is een beetje een lastig verhaal, maar de kern is dat de luchtstromen achter de auto's op dit moment achterliggers hinderen. Daardoor wordt een 'natuurlijke' inhaalactie (dus zonder DRS) veel moeilijker. De rijders zouden dit graag anders zien.

Bijtanken maar
Verder is er een lobby voor bijtanken van benzine tijdens de race opgestart. Zowel de coureurs als de baas van de autosportbond Jean Todt zijn hier voorstander van, omdat het voor leukere strategieën zorgt. Bovendien voegt Grosjean toe dat de rijders liever met een lichtere auto aan de start willen verschijnen, omdat ze dan harder kunnen.

Als er overeenstemming over de nieuwe regels is, moeten die in 2021 ingaan.