WTF! Helmut Marko wilde gewoon racen in Australië: ‘F1 had mooi signaal kunnen afgeven’

21 maart 2020

Getty Images

Helmut Marko, topadviseur van Red Bull, had dolgraag gewild dat vorige week 'gewoon' de Grand Prix van Australië was doorgegaan. "De Formule 1 had een mooi signaal kunnen afgeven door juist wel te starten", zegt de Oostenrijker in een gesprek met OE24.


"In Australië waren de lokale promotor en lokale autoriteiten ook gewoon bereid te rijden", vertelt de topman van het team waarvoor Max Verstappen uitkomt. "Maar toen kwam die positieve coronatest van mensen van McLaren en wilde Mercedes ook niet meer racen. Je hebt volgens de reglementen 12 auto's nodig om te racen. Die hadden we niet meer.”

Tot het eind bereid
Marko heeft zich naar eigen zeggen tot het laatste moment verzet tegen het afgelasten van de race in Melbourne. "Wij waren tot het eind bereid om te racen. In Indianapolis 2005 stonden er uiteindelijk ook maar 3 teams aan de start. Maar als wij vrijdagochtend gewoon naar buiten waren gereden voor de trainingen, dan denk ik dat een groot deel van de teams zich ook op de baan had begeven."

7 juni
Inmiddels zijn ook de GP's van Zandvoort, Monaco, Spanje, Bahrein, Vietnam en China uitgesteld. "Ik denk dat we op 7 juni in Baku van start gaan", verwacht Marko. "Hopelijk wordt het dan toch een mooi jaar in de Formule 1. Een jaar waarin we met Max Verstappen een prijs pakken."