🎥 | Yes! Verstappen wint overtuigend in Brazilië na chaotische slotfase

17 november 2019

Beeldbewerking Sportnieuws.nl

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven! Het werd op het einde nog enorm spannend, maar het is de Nederlander toch gelukt. Pierre Gasly (P2) en Lewis Hamilton pakten door alle chaos de andere podiumplekken! Toch zou het nog zomaar kunnen dat Hamilton een straf krijgt.


Verstappen kwam fantastisch weg bij de start. We kunnen ons nog wel de 'poepstarts' van de Nederlander dit seizoen herinneren, maar dat was in Brazilië niet aan de orde. Vanaf de buitenkant dook hij direct naar binnen voor de eerste bocht. Achter hem wisselden Hamilton (naar P2) en Sebastian Vettel (naar P3) van stekje.

Check hier de beelden van de start:
Op rap tempo reed Verstappen in de eerste rondjes weg bij Hamilton, maar het stokte een beetje op 2,5 seconden. Toen Hamilton naar binnen ging voor een pitstop (na 21 van de 71 ronden), was het gat iets minder dan 2 seconden. De Brit probeerde een undercut en dat lukte - met wat geluk - ook. Verstappen werd bij zijn pitstop volle bak gehinderd door Robert Kubica.

Check hier de hinderende Kubica:
De Red Bull-coureur antwoordde direct op de baan door Charles Leclerc én Hamilton in te halen. Ziek! Nadat ook de rest een pitstop had gemaakt, reed Verstappen dus weer op kop.

Check hier de inhaalacties op Leclerc en Hamilton:
Leclerc
Na ongeveer 30 ronden reed Charles Leclerc op P6. De Monegask had op dat moment zijn pitstop al gemaakt. Een knappe prestatie, aangezien de Ferrari-coureur als 14e aan de race begon. Door een gridstraf startte hij niet vanaf P4, maar 10 plekjes daaronder. Leclerc had na 7 rondjes al 7 plekken goedgemaakt.

Red Bull-team is supersnel
In rondje 44 dook Hamilton opnieuw naar binnen. De bandenslijtage in Brazilië is over het algemeen best hoog en dus in een 2-stopper op Interlagos niet ongebruikelijk. De Mercedes-coureur wilde met zijn pitstop opnieuw een undercut proberen. Hamilton deed iets meer dan 3 seconden over zijn stop, Verstappen een rondje later 1,9 seconden! Daardoor bleef de Nederlander voor zijn grootste concurrent. Wel was het gat tussen de 2 heren verkleind naar anderhalve seconde. Voor de pitstops zat er nog bijna 3 seconden tussen Verstappen en Hamilton.

Safety Car
Valtteri Bottas viel na 53 ronden uit in de GP van Brazilië. Er kwam rook in de motor en de Fin parkeerde zijn Mercedes netjes aan de kant. Toch kregen ze hem niet lekker weg en dus moest er een safety car komen. Verstappen dook naar binnen, Hamilton bleef op de baan. De Brit pakte dus 'gratis' P1, maar had dus wel oudere banden dan de Nederlander.

Verstappen kreeg daarna nog 11 rondjes om Hamilton te pakken. Hij had slechts 1 bocht nodig! In de eerste bocht dat-ie hem kon pakken, pakte die hem! Alex Albon pakte tegelijkertijd Sebastian Vettel en greep daarmee de 3e plek. Naarmate de laatste rondjes verstreken, zat Albon ook nog volle bak te pushen bij Hamilton. Ondertussen werd hij ook goed onder druk gezet door Vettel.

Check hier de inhaalactie van Verstappen op Hamilton:
Ferrari
Met nog een paar rondjes te gaan reden Vettel en Leclerc elkaar lek! Leclerc verliet met een gebroken wielophanging de Grand Prix van Brazilië. Daardoor kwam er een nieuwe pitstop. Hamilton besloot daarop wéér naar binnen te gaan. De Brit verloor daardoor 2 plekken: Albon klom naar P2 en Pierre Gasly naar P3!

Check hier de botsing tussen de Ferrari's:
Einde
Verstappen reed keihard weg bij Hamilton en won in Brazilië. Hamilton haalde eerste Gasly in en tikte toen Albon van de baan! Daardoor pakte Gasly wel weer P2 terug, maar Albon verloor zo zijn eerste podiumplek. Het is wel goed mogelijk dat Hamilton nog een straf krijgt van 5 seconden voor het van de baan beuken van Albon.

Wel een applaus voor Gasly, die zijn eerste podium pakte!

Check hier de botsing tussen Albon en Hamilton:
Brian Vesseur
Houdt van de romantiek en show in sporten als Formule 1 en voetbal.