Zo WINT Max Verstappen vanavond de GP van Mexico!

1 november 2015

Vanavond kan Max Verstappen weleens voor een grote verrassing zorgen in de Grand Prix van Mexico. De kans is behoorlijk groot dat het gaat regenen in Mexico-stad, waardoor de zwakke Renault-motor minder belangrijk wordt. Hoe gaat Max zich vanaf 20:00 onsterfelijk maken?

Historie
Verstappen kan bogen op de geschiedenisboeken. In 2008 won toenmalig toptalent Sebastian Vettel een zeiknatte Grand Prix van Italië in een Toro Rosso. Natuurlijk begon de Duitser toen vooraan, maar in spectaculaire regenraces is dat niet zo belangrijk. Er moeten wel een aantal concurrenten uitvallen, wil Verstappen een vergelijkbare prestatie neerzetten. Een scenario.
Begin
Max reed zaterdag in de kwalificatie op een droge baan de 8e tijd, wat al knap is. Idealiter begint het vlak voor de start enorm te hozen op het Autódromo Hermanos Rodríguez. Denk aan taferelen als die we in Brazilië 2003 zagen. Toen gooide papa Jos Verstappen een podiumplek weg.
Goed, het gaat zondag regenen in Mexico en dan hangt het af van rijderskunsten. Rosberg moet bij de start Hamilton laten gaan in bocht 1 en beukt daarna in een te enthousiaste poging om terug te komen zijn teamgenoot van de baan. Mercedes out. Verstappen passeert snel de Williams-coureurs en komt op P4 te liggen.

Midden
Verstappen heeft moeite om de erkende regenrijder Ricciardo in te halen, zelfs al is hij sneller dan de Australiër. Daniil Kvyat crasht na een ronde of 23 van de baan. Die ziet zijn plekje bij Red Bull steeds sneller naar Verstappen verdwijnen. Max ligt dan 3e, achter Vettel en Ricciardo. Pitstops zijn er nog niet geweest, want de regenbanden gaan lang mee.

Na een ronde of 40, het regent nog steeds pijpenstelen, volgt een cruciaal moment. Pastor Maldonado en Sergio Perez kunnen het hoofd niet koel houden en gaan samen keihard de baan af aan het eind van het rechte stuk. Maldonado is daar goed in, zo heeft hij bewezen:
Max stopt op een ideaal moment en pakt Ricciardo via de pitsstraat. Vettel reed gemakkelijk vooraan, maar ziet zijn voorsprong verdampen door de safety car-situatie na de crash van Maldonado en Perez. Bij de herstart houdt hij Verstappen wel achter zich.

Slotfase
Het veld is door vele schuivers en crashes uitgedund tot slechts 11 auto's. Verstappen blijkt Vettel goed te kunnen volgen en nadert na 65 van 71 ronden de achterkant van de Ferrari. Het is bijna onverantwoord om door te rijden, zo hard regent het in Mexico. Toch gaat de wedstrijd door. Vettel heeft moeite met zijn slijtende banden, die eerder zijn gewisseld dan bij Verstappen.

Honderdduizenden Nederlanders zitten zich op de bank te verbijten. En dan doet hij het: Max zet hem ernaast aan het einde van het rechte stuk. Vettel verdedigt, maar niet genoeg. Verstappen op P1! In de laatste 5 ronden komt de koppositie niet meer in gevaar. Max Verstappen boekt zijn eerste overwinning, op een zelfde manier als dezelfde Vettel 7 jaar geleden deed.

Voor wie wilt bekijken hoe het echt zal gaan: de wedstrijd begint om 20:00 en wordt live uitgezonden door Veronica.