Zonder rijbewijs in een race-auto, de wondere wereld van Max Verstappen

13 augustus 2014

Max Verstappen is waarschijnlijk al in maart te zien in de Formule 1.

NIJMEGEN - Nog 48 nachtjes slapen, dan viert Max Verstappen zijn 17e verjaardag. De kans is groot dat hij 164 dagen later zijn debuut maakt in de Formule 1. Daarmee is hij verreweg de jongste debutant ooit.

Wat goed is, komt snel. Verstappen begon, na geheerst te hebben op de kartbaan (7 Europese en wereldtitels), dit seizoen in de Formule 3. Hij was snel gewend, won 6 races op rij en de teller staat inmiddels op 8 overwinningen. Daarmee staat hij in het klassement 2e achter de Fransman Esteban Ocon, die over een maand ook pas zij 18e verjaardag viert.

Door zijn imposante optredens staan de Formule 1-teams in de rij. Dinsdag tekende Verstappen bij het Red Bull Junior Team. Dat zou hem volgend jaar al bij 'talententeam' Toro Rosso willen laten debuteren in de Formule 1. In de 65 jaar dat de Formule 1 bestaat debuteerde nog nooit iemand op 17-jarige leeftijd. Sterker, dat record is in handen van een 19-jarige: Jaime Alguersuari, die in 2009 ook voor Toro Rosso in de baan kwam.

Velen roepen dat Max een groter talent is dan vader en manager Jos. Die weet uit ervaring dat talent niet genoeg is. Formule 1 is politiek, een gevecht om de stoeltjes. Je moet de juiste keuzes maken om te kunnen slagen. “Ik slaap wel eens minder", zei Jos eerder. "Peins dan over alle voors en tegens, maar uiteindelijk moeten we toch een besluit nemen in het belang van Max. Daar kun je wel lang mee wachten, maar over een jaar hik je tegen dezelfde vragen aan."

Laten we hopen dat de Verstappens over een paar jaar kunnen zeggen dat ze de goede beslissingen hebben genomen.