19-jarige schaker uit NK gezet na valsspelen tegen 10-jarige: ‘Hij moest vaak naar de wc’

2 augustus 2019

BSR

Op het Open Nederlandse schaakkampioenschap in Dieren is deze week een deelnemer uit het toernooi verwijderd. De Gelderlander meldt dat een 19-jarige Utrechter die in de lagere C-klasse uitkomt, betrapt is op het gebruik van een mobiele telefoon.


"Telefoons moeten tijdens een partij zichtbaar naast het schaakbord liggen of opgeborgen zijn", zei hoofdscheidsrechter Koos Stolk tegen de eerder genoemde krant. "Een mobieltje in de broekzak is streng verboden en reden voor diskwalificatie."

10-jarige belazeren
Al voor het Open Nederlands Kampioenschap werd arbiter Stolk getipt over de Utrechter. Zijn schaakrating zou, na het winnen van meerdere toernooien, de afgelopen maanden explosief zijn gestegen.

"Er waren vermoedens over fraude, dus de betreffende deelnemer is nauwlettend in de gaten gehouden", zegt Stolk. Woensdag, tijdens de voorlaatste speelronde, bezocht deze Utrechter gedurende zijn partij tegen een 10-jarige tegenspeler opvallend vaak de wc. Reden voor Stolk om de verdachte met een metaalscanner te screenen.

Weigeren
De Utrechter wilde niet aan de metaalscan meewerken. "Ik wees hem op de regels: weigeren van de scan staat gelijk aan diskwalificatie", ging Stolk verder. Uiteindelijk bekende de 19-jarige een telefoon in zijn broek te verbergen. Op het apparaat werden diverse schaakapps gevonden.

De gediskwalificeerde Utrechter ontkent deze schaakapps stiekem gebruikt te hebben tijdens zijn partijen. "De zaak ligt nu bij schaakbond KNSB", besloot Stolk.