5 redenen om FIFA te kopen: van game-orgie tot nostalgie
i

ANP

5 redenen om FIFA te kopen: van game-orgie tot nostalgie

Brian Vesseur • 14:00, 29-09-2016 / Laatste Update: 07:31, 08-01-2024

Als de schoolbel is gegaan stormen kinderen vandaag massaal naar de GameMania. Bazen van miljoenenbedrijven blijven thuis voor de brievenbus zitten. En allemaal maar om één reden. De nieuwe FIFA komt uit.

De vorige versie van FIFA werd maar liefst 17 miljoen keer verkocht over de hele wereld. Van Brazilië - waar vorig seizoen Oscar op de cover stond - tot in Saoedi-Arabië spelen ze het spel. Ook in de spelersbus van Go Ahead Eagles wordt het gespeeld.

Iedereen koopt de nieuwe FIFA voor de nieuwe spelers, gamemodes, etc. Maar meer nog dan dat hoort de gekte rond de nieuwe release bij een jaarlijks ritueel. Jonge jochies en uitgerangeerde spelers van bierbuikteams kunnen hun droom leven als topvoetballer. Zeker omdat de realiteit door de techniek is verweven. 5 redenen om de portemonnee te trekken:

Realiteit is overal

Er komt nog een dag dat je het verschil niet meer ziet tussen een echte wedstrijd op tv en een potje FIFA. Als je een potje speelt met Manchester United zie je langs de lijn een perfecte replica staan van José Mourinho. Maar ook op andere niveaus komt de realiteit dwars door je controller. Dirk Kuyt in real life geblesseerd? Dan (kan dat) ook in FIFA.

FIFA is pure nostalgie

Over 10 jaar lachen we waarschijnlijk om de beperkte mogelijkheden van FIFA 17. Dat maakt het spel briljant. Al 23 jaar worden er in huiskamers toernooitjes gespeeld. Het spelletje is namelijk al sinds 1993 te koop. Als we teruggaan naar de 1e editie, zien we een bijna belachelijke eenvoud. Eén baken van vertrouwdheid: Francesco Totti. De legende van AS Roma is de enige speler die er elke versie bij was. Nog meer mooie geschiedenis: in FIFA 1994 kon je wegrennen van de scheidsrechter als je een rode kaart kreeg. Hilarisch.

Toernooien zijn vet!

De spelers van The Eagles hebben de game al binnen. Ze gaan nu een week oefenen, om vervolgens een groot toernooi tegen elkaar te spelen. FIFA roept emotie op en brengt mensen samen. In Azië en Amerika worden online FIFA-toernooien in grote zalen door duizenden mensen bezocht. FIFA is dus echt niet zo'n spelletje waar je een eenzame game-rukker van wordt. In tegendeel: FIFA zorgt voor dikke game-orgies.

Het gaat ergens om

Over de FIFA-ratings van spelers wordt niet lichtzinnig gedacht. De kwaliteit van spelers wordt door 9.000 mensen bepaald. Tussen die mensen zitten scouts, hoofdtrainers en seizoenskaarthouders.

En dan nog levert het heerlijke discussies op. De rating van Thomas Müller was bijvoorbeeld behoorlijk moeilijk. Want wat kan de Duitse aanvaller nou eigenlijk goed? Hij bewijst zich week in week uit bij Bayern München, maar het is moeilijk om zijn specialiteit aan te wijzen. Behalve dat hij altijd op de goede positie staat, blinkt hij niet echt uit.

Daarom hebben ze Müller 'maar' een algemene rating van 87 gegeven. De fans zullen zichzelf opvreten.

Profspelers doen mee

Ook de professionele spelers vinden het belangrijk hoe zij in het spelletje zijn. De Kogel vindt zijn speler niet op hem lijken. Ook Wolters vindt het tegenvallen: "Maar ik kan het niet echt serieus nemen. Ik sta als rechtsbenige speler in de game, terwijl ik links ben." AU!

Toch zijn er veel spelers die het wél serieus nemen. Electronic Arts, de ontwikkelaar van de game, krijgt regelmatig belletjes van grote spelers. Of ze toch niet ietsje sneller kunnen, of een harder schot kunnen krijgen. Ook Timothy Fosu-Mensah van Manchester United is niet blij met zijn digitale evenknie. De Nederlander vindt zijn personage namelijk niet lijken:

Tbf @EASPORTSFIFA give me a face comon lol #FIFA17

— Timothy fosu-mensah (@timboo95) September 16, 2016