Amerikaanse commentator zegt sorry voor opmerking over schaatsende Nederlanders (video)

13 februari 2018

De Amerikaanse NBC-commentator Katie Couric heeft haar excuses aangeboden voor een opmerking over Nederland tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ze zei toen dat Nederlanders goed in schaatsen zijn, omdat ze het elke winter gebruiken als vervoer. De opmerking leidde tot enorm veel spot op sociale media."Zoals bekend heeft Amsterdam veel grachten die in de winter kunnen dichtvriezen," zei Couric, terwijl de Nederlandse delegatie in PyeongChang aan de wereld werd voorgesteld. "En zo lang die grachten al bestaan, gebruikten de Nederlanders die om van de ene plek naar de andere te schaatsen, om tegen elkaar te racen en zich te amuseren."

Fake news
De 'fake news' opmerking was reden genoeg voor de Nederlandse Ambassade om Couric via hetzelfde Twitter eens in Nederland uit te nodigen. Zodat ze alle innovatieve manieren van transportatie in ons land met haar eigen ogen kan komen bewonderen.

Excuses en felicitaties
De presentatrice bood vervolgens in een reactie haar excuses aan. Opvallend: daaruit bleek ook dat ze al wel eens in Nederland was geweest. "Gefeliciteerd met alle medailles tot nu toe. Sorry dat ik me op 'glad ijs' bevond met mijn opmerking over schaatsen in de kanalen. Ik probeerde eer te doen aan jullie historische passie voor de sport, maar zo kwam het er niet uit! Ik zou graag nog een keer komen en het succes met jullie vieren!"