Avondje niets te doen? Check dan eens deze voetbalfilms

13 september 2018

Screenshot uit Green Street Hooligans

Nu de zon zich steeds minder laat zien en het herfstachtige weer voor de deur staat, is het weer tijd om de nodige filmavondjes te plannen. Wij helpen je graag een op weg en zetten een paar vette voetbalfilms voor je op een rijtje!


Catacombe (2018)
Sinds donderdag is de Nederlandse voetbalfilm Catacombe te bewonderen in de bioscoop. In de film zien we het verhaal van profvoetballer Jermaine Slagter (gespeeld door Willem de Bruin, beter bekend als Willie van The Opposites). Hij moet uit handen zien te blijven van Chinese matchfixers en ondertussen zien te dealen met zijn hardnekkige gokverslaving.

Verder hebben oud-voetballers als Glenn Helder en Björn van der Doelen en rolletje in de film, net als rapper Steen.
Looking for Eric (2009)
Deze film ging in première op het chique filmfestival van Cannes; best bijzonder voor een voetbalfilm. Looking for Eric gaat over hoe voetbal een mooie uitweg kan zijn voor fans die het even moeilijk hebben. Zo fantaseert de Engelse postbode Eric dat zijn Manchester United-held Éric Cantona hem wijze raad geeft en helpt in lastige tijden.

De Franse ex-voetballer, vooral bekend om zijn karatetrap, spat van het scherm en levert een schitterende acteerprestatie af.
In Oranje (2004)
Op het eerste gezicht een kinderfilm, maar In Oranje is zoveel meer dan dat. De 12-jarige Remco is een talent en droomt van een grote carrière in het Nederlands elftal, totdat hij in een diep dal belandt. Zijn vader sterft (rustig, dat is geen spoiler 😉) en daarnaast raakt Remco geblesseerd.

De film is ook erg aan te raden voor mensen die niet in voetbal geïnteresseerd zijn (bestaan die?). Dit 'drama' gaat over het realiseren van je dromen en iedereen zal daar wel een stukje van zichzelf in kunnen herkennen.
Goal! (2005)
Goal! is een trilogie en gaat over Santiago, die op het punt staat om profvoetballer te worden. Omdat de FIFA heeft meegewerkt aan de film, konden er echte clubs (zoals Real Madrid) en spelers (denk aan David Beckham, Zinédine Zidane en Patrick Kluivert) meewerken aan de film. Hierdoor wordt het iets realistischer.

Zoals gezegd zijn er 3 delen. Deel 2 kwam in 2007 uit en deel 3 in 2009.
Green Street Hooligans (2005)
Dit misdaad-drama gaat over de rivaliteit tussen de harde kernen van West Ham United en Millwall. Een 'keurige' Harvard-student (gespeeld door Elijah Wood, die je vast kent uit de Lord of the Rings-reeks) komt via-via bij de harde kern van West Ham en wordt meegezogen in het hooliganisme. Er zijn veel vechtscènes te zien en natuurlijk komt het beroemde nummer 'I'm Forever Blowing Bubbles' veel langs!

4 jaar later kwam er met Green Street 2: Stand Your Ground nog een vervolg.
Bend it Like Beckham (2002)
Een film over de worsteling tussen verschillende culturen. Zo speelt Jess liever een potje voetbalt dan dat ze gaat shoppen. Zodra ze wordt gescout, besluit ze in het geheim de aanbieding te accepteren. Jess' ouders mogen namelijk van niks weten.

De film werd destijds genomineerd voor een Golden Globe. En, groot pluspunt, Keira Knightley doet mee! 😍
Pelé: Birth of a Legend (2016)
Even een film die zich niet afspeelt in Engeland of Nederland, maar in het 'hart van het voetbal': Brazilië. Zoals de titel al doet vermoeden, is dit een biografische film over het leven van legende Pelé. Zijn eerste jaren en de weg naar de wereldtitel van 1958 worden prachtig in beeld gebracht.

Hoewel veel critici niet echt te spreken waren over deze film - zo zou er een gebrek aan diepte zijn - is het een prima titel om een avondje mee op de bank te hangen.
Documentaires
We hebben gekozen om alleen speelfilms in dit lijstje op te nemen en geen documentaires. Toch een paar docu-tips? Two Escobars, Zidane: A 21st Century Portrait en Johan Cruijff: En un momento dado. Check anders ook even dit artikel!