LOL! 46 jaar geleden voerden de Nieuw-Zeelandse rugbyers de Haka-dans zo uit (video)

27 januari 2019

Het is 27 januari 1973, 46 jaar geleden dus, als rugby liefhebbers over heel de wereld de Haka-dans zien in het National Stadium of Wales. Daar voerden de Nieuw-Zeelandse rugbyers een lachwekkende haka uit. Wat een geweldige beelden!


De haka is een ceremoniële dans van de Maori's. Je krijgt het idee dat het een pure oorlogsdans is, maar dat valt wel mee. Er zijn bijvoorbeeld ook haka’s voor uitvaarten. De bekendste is toch wel de oorlogs-haka. Het Nieuw-Zeelandse rugbyteam voert 'm standaard voor aanvang van elke wedstrijd uit, net als de nationale ploegen van nabijgelegen eilanden als Fiji, Tonga en Samoa. Daar heeft de dans wel een andere naam, maar het idee is hetzelfde.

Wereldwijd fenomeen
De haka van de Nieuw-Zeelandse rugbyploeg is de afgelopen jaren wereldberoemd geworden. Er zijn weinig Nederlandse sportliefhebbers die ook maar 2 spelers van de All Blacks bij naam kunnen noemen, maar iedereen weet hoe hun haka eruit ziet. Elke beweging, elke blik en elke kreet spat uit elkaar van agressie. Het is een vrij indrukwekkend schouwspel, zeker wanneer je als tegenstander aan de andere kant van het veld rustig wat staat te rekken en strekken.

Kiektum jonguh
Die felle uitstraling had de haka van de Nieuw-Zeelandse rugbyploeg niet altijd. In de loop der jaren is het agressieve randje wat aangescherpt. Dat was dan ook zeker nodig. Check maar eens naar de haka die de All Blacks uitvoerden op 27 januari 1973. Het oogt als een sketch uit Mastermovies of New Kids!