Nomineer nu jouw Sportnieuws.nl-Sportman en Sportvrouw van het Jaar

anp

admin • 15:32, 05-12-2018 / Laatste Update: 06:01, 05-01-2024

De verkiezingen voor Sportman- en Sportvrouw van het Jaar zorgen altijd voor een hoop discussie. De een vindt dat het aantal titels de doorslag moet geven, de ander vindt weer dat er ook naar het aanzien van een sport gekeken moet worden.

Wij wagen bij Sportnieuws.nl ook een poging. We hebben voor zowel de mannen als de vrouwen een shortlist gemaakt. Jij mag hier per categorie 3 namen kiezen die volgens jou genomineerd moeten worden.

Verrassingen

We hebben geprobeerd een beetje out-of-the-box te denken. Zo staan bij ons Champions League-winnares Shanice van de Sanden en Champions League-finalist en Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk ook op de longlist.

Klaar voor? Oké, daar gaan we! Ladies first, dus hier zijn de genomineerden bij de vrouwen:

Kiki Bertens - tennis

Bertens won dit jaar 3 titels, haalde de kwartfinale van Wimbledon en mocht meedoen aan de WTA-finals. Sloeg zichzelf ook de top-10 van de wereld in (ze staat nu 9e).

Suzanne Schulting - shorttrack

Pakte olympisch goud op de 1000 meter en brons met de vrouwen relay-ploeg op de 3000 meter.

Anna van der Breggen - wielrennen

Reed solo naar het wereldkampioenschap op de weg, werd tweede op het WK tijdrijden en won de Ronde van Vlaanderen.

Annemiek van Vleuten - wielrennen

Won de Giro Rosa en het WK tijdrijden

Carlijn Achtereekte - schaatsen

Olympisch goud op de 3000 meter

Jorien ter Mors - schaatsen/shorttrack

Olympisch goud op de 1000 meter langebaanschaatsen en brons met de vrouwen relay-ploeg op de 3000 meter

Esmee Visser - schaatsen

Olympisch goud op de 5000 meter

Ireen Wüst - schaatsen

Olympisch goud op de 1500 meter, zilver op de 3000 meter en met de ploegenachtervolging.

Sifan Hassan - atletiek

Europees kampioen 5000 meter

Sharon van Rouwendaal - openwaterzwemmen

Europees Kampioen op 5 kilometer, 10 kilometer en estafette. Europees zilver op 25 kilometer.

Ellen van Dijk - wielrennen

Europees kampioen tijdrijden, 3e op wereldkampioenschap tijdrijden

Kirsten Wild - baanwielrennen

Wereldkampioen omnium, scratch en puntenkoers. Europees kampioen scratch en omnium

Shanice van de Sanden - voetbal

Won de Champions League met Olympique Lyon en hielp Nederland aan een WK-ticket.

Laura Smulders - BMX

Wereldkampioen en Europees kampioen

[poll id="1271"]

Mannen

En dan zijn hier de nominaties bij de mannen!