‘Papegaai van Scarponi’ aangereden en voor dood achtergelaten

24 mei 2018

Frankje, de beroemde papegaai die de verongelukte wielrenner Michele Scarponi tijdens zijn trainingstochten vergezelde, is afgelopen vrijdag aangereden door een wagen. “In de komende uren wordt duidelijk of Frankje de aanrijding heeft overleefd”, weet het Italiaanse Corriere de la Sera.


Flashback naar 22 april 2017. Michele Scarponi wordt tijdens een trainingsritje aangereden door een bestelwagen. De Astana-renner overleeft het niet. Een enorme schokgolf gaat door de wielerwereld heen, waar plots ook het pakkende verhaal van een papegaai opduikt. Scarponi werd tijdens zijn trainingstochten vaak vergezeld door Frankje, de papegaai van één van zijn fans.

Eerbetoon
Vorige week was het dier nog aanwezig bij de Giro-etappe door Filottrano. De Ronde van Italië bracht met de 11e rit van Assisi naar Osimo een eerbetoon aan ex-winnaar Scarponi (2011) en daarbij kon Frankje uiteraard niet ontbreken.

Aangereden
2 dagen later werd het dier 'ook' aangereden door een wagen. De chauffeur liet de papegaai voor dood achter. Haast onbegrijpelijk, gezien de beroemde status van de vogel in het Italiaanse dorp alleen al. Een toevallige voorbijganger, de Deen Jesper Hviid-Hansen, herkende het dier gelukkig wel en hij was degene die meteen actie ondernam.

Gebroken vleugel
De garage-eigenaar bracht zijn huisdier daarop direct naar een dierenarts waar Frankje meteen behandeld werd aan een gebroken rechtervleugel. Onder leiding van een gespecialiseerde arts in een ziekenhuis voor exotische dieren is een staaf in de vleugel van het dier geplaatst om het bot van de vogel goed te laten genezen. Volgens Corriere de la Sera zijn de overlevingskansen behoorlijk groot en zullen de inwoners van Filottrano Frankje wellicht binnenkort weer in de buurt zien opduiken.