Recensie: Basta biedt een fascinerend inkijkje in het hoofd van Van Basten

22 december 2019

ANP

Misschien liggen er al wat pakjes onder je kerstboom, maar wij kunnen ons goed voorstellen dat er de komende dagen nog een paar last minute kerstaankopen moeten worden gedaan. Denk je er over na om iemand de biografie van Marco van Basten, Basta, cadeau te doen? Check dan eerst onze recensie!


Hieronder lichten we wat passages uit het boek toe. Natuurlijk valt er nog veel meer in Basta te lezen!

De kans is groot dat je Van Basten nooit zelf in actie hebt gezien. De spits was van 1981 tot 1993 actief voor Ajax en AC Milan, maar moest op 28-jarige leeftijd zijn carrière al beëindigen. Heel jammer, want de Nederlander had 3 Gouden Ballen op zak en was op dat moment misschien wel de beste speler van de wereld. Och, wat is het toch jammer dat een enkelblessure hier een einde aan maakte...

Mysterieus Russisch apparaat
Die enkel is een beetje de leidraad van het boek. We lezen hoe Van Basten 's nachts over de grond naar de wc kroop, omdat lopen domweg niet meer ging. Ook onderging hij operatie na operatie, steeds met de hoop om ooit weer terug te keren op het veld. Het tegendeel bleek waar: juist door dat snijden in een lichaam werd hij verder teruggegooid. Een mysterieus Russisch apparaat kon helaas geen baat bieden.

1%
Van Basten zocht zijn heil ook bij andere hulpmiddelen. Acupunctuur, Chinese wonderkruiden en enkele haptonomen passeren de revue. De ex-wereldspits weet dat sommige mensen hier niet in geloven, maar hij haalt er zijn schouders over op. "Al helpt het maar 1%. En baat het niet, dan schaadt het niet." Daar komt het een beetje op neer.

Weinig escapades
Verwacht geen smeuïg boek in de categorie Geen Genade (Andy van der Meijde) of Vechtlust (Fernando Ricksen). Van Basten was buiten het veld niet met drank, drugs of veel vrouwen bezig. Hoewel, een sessie skinnydippen met Linda de Mol komt wel voorbij. Ook kreeg Van Basten 2 dikke rekeningen van de Belastingdienst. Hoe moest hij dat in hemelsnaam doen, binnen een paar dagen tientallen miljoenen betalen?

Faalangst
Mooi zijn ook de momenten dat hij terugblikt op de gesprekken met zijn moeder. Hoewel het vooral vader Van Basten was die veel met zijn zoon bezig was, is het zijn moeder waar hij het liefdevolst over vertelt. Ook stelt hij zich kwetsbaar op over de momenten van faalangst die hij als trainer ervoer. Geregeld lag hij nachtenlang wakker van de stress. Basta maakt duidelijk dat we hem nooit meer in die functie gaan zien.

Minpuntjes
Valt er dan niks te klagen? Toch wel. Met de wetenschap van vandaag zijn de passages met Silvio Berlusconi en Vladimir Putin een beetje beschamend. Hier had Van Basten best wat kritischer op mogen reflecteren, hoewel hij natuurlijk ook maar met die mannen te dealen had. Daarnaast valt Edwin Schoon, de man die het voor Van Basten heeft geschreven, af en toe wat in herhaling: een zin komt heel vaak later weer terug, zij het wat anders geformuleerd.

Fascinerend inkijkje
Desondanks is het een makkelijk en vlot te lezen boek. In sneltreinvaart vlieg je door Utrecht, Amsterdam, Milaan, weer Amsterdam, Heerenveen, Alkmaar en Zürich heen. Van de 'pannenkoek'-belediging tot het gewonnen EK '88. Alles komt voorbij en het zorgt ervoor dat je toch anders naar Van Basten gaat kijken. De zwijgzame spits legt veel op tafel en geeft zo een fascinerend inkijkje in zijn hoofd.
admin