Het stadionsongfestival: Dit is de beste stadionmuziek!

18 mei 2019

Getty Images

Omdat deze zaterdag in het teken staat van het Songfestival, moeten we het even over stadionmuziek hebben. Topsport en muziek zijn altijd een onmisbare combinatie geweest. Hieronder hebben we een paar festivalwaardige liedjes op een rijtje gezet.


You'll Never Walk Alone
Dit liedje van Gerry and the Pacemakers is misschien wel de moeder van de voetbalpop. Het wordt vaak in 1 adem genoemd met Liverpool en de tekst sluit ook wel een beetje aan bij de situatie van de Reds. Liverpool is sinds het ontstaan van de Premier League nooit meer kampioen geworden, maar toch zit Anfield elke wedstrijd vol.
Hetzelfde kun je natuurlijk over Feyenoord zeggen, waar YNWA vaak door Lee Towers wordt gezongen. Het was dan ook extra mooi dat de man met de gouden microfoon bij het kampioensfeest in 2017 op het kleine balkonnetje mocht zingen.
Bloed, Zweet en Tranen
Dat de tekst niet altijd op het voetbal hoeft te slaan, bewijzen ze dit seizoen in de Johan Cruijff Arena. Tijdens dit unieke seizoen heeft Ajax maar weinig bloed, zweet en tranen hoeven laten. Toch blijft het bijzonder Hazes vlak voor de wedstrijd door de speakers van het bouwwerk galmt. En die accordeon: geweldig!
Seven Nation Army
Misschien wel de bekendste baslijn in de voetbalstadions, al is het maar de vraag of de mannen van The White Stripes het door hadden toen ze Seven Nation Army (een verspreking van Salvation Army) schreven. Het begon allemaal Milaan, waar fans van het Belgische Club Brugge het vlak voor een CL-wedstrijd tegen Milan door het stadion lalden.

Ook in Italië bleef het nummer hangen. Roma spits Francesco Totti vond het zo catchy, dat hij na een wedstrijd een album van de band kocht.

Al snel groeide het nummer uit tot een stadionhit dat sportfans van over de hele wereld zullen kennen. OOOOH MICHAEL VAN GER-WEN! OOOOOH ROBIN VAN PERSIE! ALLE DUITSERS ZIJN....
Inno della Juventus (clublied van Juventus)
Over Italianen gesproken, er zijn weinig supporters die zó gepassioneerd kunnen zingen als onze vrienden van het goede leven. Neem de fans van Juventus. Het lied mag dan een hoog Marco Borsato gehalte hebben, het maakt het niet minder indrukwekkend!

Hieronder een filmpje van de sfeer voor de Champions League wedstrijd tegen Atletico Madrid (3-0). Het clublied begint na 2 minuten.
Reggae
Reggae en topvoetbal is ook altijd een goede combi. Het is moeilijk kiezen tussen Three Little Birds bij Ajax en Liquidator bij Engelse clubs als Chelsea en West Ham United en Wolverhampton Wanderers.

Alle clubs die Liquidator draaien, zeggen dat ze de 1e waren. Chelsea kwam ooit met het verhaal dat een aantal spelers het tijdens hun vakantie ontdekten tijdens een concert van de Harry J Allstars.
Bij Ajax luidden ze met Three Little Birds de 2e helft in. De liefde begon in Cardiff, waar Ajax in de zomer van 2008 een vriendschappelijk potje moest spelen. De fans moesten na de wedstrijd nog lang in het stadion blijven wachten en de huis-dj van Cardiff was zo aardig om de song van Bob Marley te draaien. Daar houden die Amsterdammers wel van, moet de beste man gedacht hebben.
We hebben natuurlijk een hoop muziek overgeslagen. Zo is Shakira's Waka Waka door het WK van 2010 een onvergetelijke track geworden. Wat te denken van Sevn Alias' Herres, het volkslied van Italië of Brazilië, Sweet Caroline... En zo zijn er nog talloze nummers die eigenlijk ook wel in dit rijtje thuishoren.