Top 5 & Flop 5: Hoe deden wereldberoemde voetballers het als coach?
i

Pro Shots

Top 5 & Flop 5: Hoe deden wereldberoemde voetballers het als coach?

Robert Hüsken • 23:57, 06-01-2016 / Laatste Update: 11:11, 08-01-2024

Als voetballer waren ze hot. Als trainer soms ook, maar soms ook duidelijk not. De druk is groot bij Zinedine Zidane. De voormalig wereldvoetballer van het jaar begint bij Real Madrid aan zijn eerste klus als trainer. "Een legende zonder ervaring", wordt hij genoemd. Maar hoe deden andere legendes het? Sportnieuws.nl neemt je terug in de tijd met een top 5 en een flop 5.

TOP 5 HOT: (scroll naar onder voor de Flop 5)

5. Frank Rijkaard

Een grootse voetballer. Won in 1987 met Ajax de Europa Cup II en als aanvoerder van Ajax in 1995 de Champions League. Hij werd, verdeeld over 2 periodes, 5 keer landskampioen met de club uit Amsterdam. Tussendoor speelde hij ook nog voor AC Milan, samen met Marco van Basten en Ruud Gullit. Daar won hij 2 keer de Europa Cup I. Maar de mooiste prijs is natuurlijk dat hij Europees kampioen werd met het Nederlands elftal. Ook won Rijkaard 2 keer de gouden schoen in Nederland.

Als trainer begon Rijkaard bij het Nederlands elftal. Bij het geweldige EK 2000 in eigen land werd hij uiteindelijk in de halve finale na strafschoppen uitgeschakeld door Italië (lees: doelman Toldo). Totaal onterecht natuurlijk, want die Fransen hadden we in onze eigen Kuip in de finale opgerold.

Als trainer van Sparta liet hij de club voor het eerst in de historie degraderen, maar bij FC Barcelona ging het beter. Rijkaard bracht de club terug aan de wereldtop. Hij won alles wat er te winnen viel. Met in natuurlijk 2006 de Champions League.

4. Franz Beckenbauer

Der Kaiser. Icoon van Bayern München. Won 3 keer de Europa Cup I en Europees en wereldkampioen voetbal met West Duitsland. Bovendien werd Beckenbauer ook een keer tweede en derde op het WK voetbal. En natuurlijk niet te vergeten: met New York Cosmos werd hij drie keer kampioen van de Verenigde Staten. Overtuigd?

Als trainer van die Mannschaft verloor hij de WK-finale in 1986, maar op het volgende WK nam hij revanche. Beckenbauer loodste Duitsland in 1990 naar de wereldtitel in Italië. Met Bayern München won hij als interim-trainer, verdeeld over 2 periodes, de landstitel en de UEFA Cup.

3. Pep Guardiola

Misschien wel de meest gewilde coach op dit moment. Won bij FC Barcelona al alles, introduceert zijn eigen Barca-stijl ook bij Bayern München en vertrekt komend seizoen naar de Premier League. De enige prijs die voor hem in Duitsland ontbreekt is de Champions League. Maar dat kan dit jaar nog altijd. Als voetballer was hij een belangrijke schakel in het Dream Team van FC Barcelona onder Johan Cruijff. In 1992 won het team alles. Met het hoogtepunt op Wembley: de Europa Cup I.

2. Jupp Heynckes

Heh?! Zul je misschien denken. Ja, zeker. Jupp Heynckes, die oude man die met een lekker team van Bayern München voor het eerste in de clubhistorie de Triple won? Ja, hij. De beste man was een grootse voetballer. Werd Europees (1972) en wereldkampioen (1974) met West Duitsland. De aanvaller won met Borussia Mönchengladbach 4 keer de landstitel, werd 2 keer topscorer van Duitsland en won in 1975 ook de Europa Cup II. In de finale tegen FC Twente scoorde hij drie keer. Twee jaar later verloor hij de finale van de Europa Cup I.

Als trainer reeg hij de successen ook aaneen. Met Bayern München werd hij in totaal 4 keer landskampioen en met Real Madrid won hij in 1998 ook nog eens na 32 jaar weer de Champions League.

1. Johan Cruijff

Uiteraard. De beste voetballer die Nederland ooit gehad heeft. Mét hem waren in 1978 wel wereldkampioen geworden. Helaas was Cruijff er niet bij bij het WK in Argentinië. Met Ajax werd hij 8 keer landskampioen, met Feyenoord 1 keer, met FC Barcelona ook 1 keer. In de glorieperiode bij Ajax won Cruijff ook nog eens 3 keer de Europa Cup I.

Als trainer introduceerde hij het ook al het Totaalvoetbal. Bij Ajax werd hij geen landskampioen, maar hij loodste de club wel naar de winst van de Europa Cup II. Zijn grootste successen boekte hij in Barcelona. Met vier landstitels op rij én de Europa Cup I-winst, is hij één van de succesvolste trainers uit de geschiedenis.

TOP 5 NOT:

5. Kevin Keegan

Enne? Ja ook enne! Kevin Keegan was in de jaren '70 en '80 een hele goede voetballer. Behoort tot de iconen van Liverpool en Hamburger SV. In Engeland is Keegan een legende met een vergelijkbare status als Johan Cruijff hier. De Mighty Mouse werd in zijn periode bij HSV tweemaal verkozen tot Europees voetballer van het jaar. In 2004 nam Pelé hem op in de FIFA 100, met de beste 100 voetballers aller tijden. Keegan werd met Liverpool drie keer kampioen van Engeland, hij won er twee keer de UEFA Cup en hij won in 1977 de Europa Cup I. Bij HSV werd hij 2 keer landskampioen.

Als bondscoach van Engeland werd hij op het EK in 2000 in de eerste ronde al uitgeschakeld. Hij bracht Manchester City wel naar de Premier League, maar kon daar niet presteren. Sinds zijn ontslag bij Newcastle United in 2008 zit Keegan zonder club.

4. Michel Platini

Het liefst hadden we hier die gladjakker van een Blatter neergezet, maar die man heeft helemaal niks gepresteerd. Daarom pakken we deze voetbalbobo maar eens hard aan. Als voetballer was hij natuurlijk wel een fenomeen. Platini was drie keer Europees voetballer van het Jaar, tweemaal de Beste Franse voetballer, en in 1984 én in 1985 de Beste Voetballer ter Wereld. In 1984 werd hij Europees kampioen met Frankrijk, een jaar later won hij de Europa Cup I met zijn club Juventus.

Als trainer kon hij er geen houtje-touwtje van. Hij was bondscoach van Frankrijk, maar kon zich niet eens plaatsen voor het WK van 1990. Geen ramp, want 2 jaar later moest hij presteren op het EK. Frankrijk behoorde tot één van de favorieten voor de eindzege in 1992. Alleen de ploeg van Platini werd al in de groepsfase uitgeschakeld. Einde verhaal voor Platini als bondscoach. Daarna kon zijn focus op het omkopen en sjoemelen bij de voetbalbonden.

3. Marco van Basten

De landstitel in Nederland en Italië, de beker, de Europa Cup, de Wereldbeker, het Europees kampioenschap. Zomaar wat prijzen uit de kast van Marco van Basten. De prijs voor Wereldvoetballer van het Jaar die hij in 1992 kreeg liet zien hoe groot de Nederlandse spits was.

Zo groot als hij als voetballer was, werd hij niet langs de zijlijn. Geef Van Basten maar noppen onder zijn schoenen, want met een stropdas om gaat het helemaal fout. Met het Nederlands elftal haalde hij geen succes en met Ajax, sc Heerenveen en AZ ook niet. Bij AZ stapte hij op, hij voelde zich al een tijdje niet lekker. Waarschijnlijk was die stropdas iets te strak aangetrokken. Nu is hij assistent bij het Nederlands elftal. Zolang hij zelf maar geen beslissingen hoeft te nemen...

2. Ruud Gullit

In diezelfde tijd voetbalde ook Ruud Gullit. De Zwarte Tulp voetbalde samen met Marco van Basten bij AC Milan en kent bijna net zo'n prijzenkast. Alleen werd hij 'slechts' Europees voetballer van het jaar, niet van de hele wereld.

Gullit eindigde zijn voetbalcarrière bij Chelsea. Na 1 seizoen in het shirt van de Londenaren kreeg hij de rol van trainer-speler. Na 2 seizoenen en 18 wedstrijden met zijn dubbele rol waren de Engelsen er opeens klaar mee: hij moest de deur uit. Newcastle United, Jong Oranje, Feyenoord, LA Galaxy en Terek Grozny, dat zijn de clubs waar hij nog een handtekening zette. Het heeft nooit tot succes geleid. Daarom heeft hij in 2011 dan ook zijn overhemd aan de wilgen gehangen.

1. Diego Maradona

Pluisje. Nummer 10. Diego Armando Maradona. Volgens mij heeft onze Argentijnse grootheid geen uitleg nodig. Grootheid? Met 1 meter en 65 centimeter is hij slechts figuurlijk een grootheid. Argentinos Juniors, Boca Juniors, Barcelona, Napoli. Grote clubs mochten genieten van de kwaliteit van Maradona. Volgens het publiek dé voetballer van de vorige eeuw.

Goed. Nu zijn trainerscarrière. Een stuk minder imposant. Bondscoach van Argentinië werd Maradona, in 2008. Hij zou tot 2014 blijven zitten, maar kreeg na het WK 2010 ruzie met de bond. Ontslagen. Dan maar naar Al-Wasl. Hoe zegt u? Al Wasl, een club in Dubai. Het avontuur eindigde in 2012.

Ook mooi. Meneer Maradona voetbalde door tot 1997. Ondertussen had hij al 2 clubs getraind, samen met vriend en oud-voetballer Carlos Fren. De Argentijn kwam er achter dat voetballen en trainen toch niet samenging, en hield zijn passie toch maar binnen de lijnen.

Door: Brian Vesseur en Robert Hüsken