10 jaar FUT: Deze spelers waren wereldsterren op FIFA

19 maart 2019

Getty Images

Echt waar: het mega-populaire FIFA Ultimate Team is vandaag 10 jaar oud geworden! Wat begon als een soort mini-game, is inmiddels uitgegroeid tot het belangrijkste speltype dat ze ooit in Canada bedacht hebben. Het idee van het spel lijkt simpel: wie de beste spelers heeft, heeft het beste team en dus meer kans om te winnen. Maar dat is toch niet helemaal het geval.


In al die jaren hebben er namelijk ook genoeg spelers rondgelopen die in het echt helemaal niet zo denderend waren, maar in de virtuele wereld het bloed onder je nagels trokken.

Alexander Esswein 75 - FIFA 13
Voor een appel en een ei kon je hem op de 'veiling' van FIFA 13 kopen, maar Alexander Esswein was veel beter je aan zijn prijs kon aflezen. In een tijd dat snelheid bijna het enige was dat telde, was de Duitser (90 pace) door niemand te verdedigen. In de echte wereld viel het allemaal reuze mee. Esswein speelde in het seizoen 2012/13 27 Bundesliga-potjes voor 1 FC Nürnberg, maar scoorde daarin slechts 2 keer. Niet de cijfers die we van FIFA-Esswein gewend zijn.

Victor Ibarbo 77 - FIFA 14
In FIFA 14 was Victor Ibarbo een niet te stoppen spits van Cagliari die je in bijna elk potje tegenkwam bij je tegenstander. Net als bij Esswein kwam dat vooral door zijn snelheid (93). In de Serie A bakte Ibarbo er helemaal niets van. In het seizoen 2013-14 kwam de teller na 30 wedstrijden niet verder dan 4 goals. Ook bij AS Roma en Watford kon Ibarbo nooit de wereldster worden die hij in FUT ooit was.

Jack Butland 82 - FIFA 17
Deze Stoke-keeper was tijdens FIFA 17 bijna standaard je eerste doelman. Want hoe goed Neuer, Courtois en De Gea ook waren, ze konden niet tippen aan de kwaliteiten van Jack Butland. Het Engelse talent, dat nu op het 2e niveau speelt, was misschien wel het grootste mysterie van het spel. Want hoe kwam het toch dat hij alles tegenhield? In het echt is Butland geen slechte keeper, maar als hij net zo goed zou zijn als zijn FIFA-variant, dan had hij nu niet in het Championship gespeeld.

Angelo Ogbonna 79 - FIFA 13
Die hard FIFA-spelers zullen zich de Angelo Ogbonna uit FIFA 13 nog wel herinneren. De Italiaan met Nigeriaanse roots was bijna 7 jaar geleden de snelste verdediger van het spel. 80 snelheid 81 verdedigen en 82 koppen was alles wat je nodig had voor een wereldverdediger uit de Serie A. In het echt viel het allemaal reuze mee met de international. Ogbonna verhuisde in de zomer van 2013 naar Juventus, maar in Turijn verloor hij de concurrentiestrijd van Barzagli, Bonnuci en Chiellini. Tegenwoordig speelt Ogbonna in de verdediging van West Ham United.

Younes Kaboul 80 - FIFA 14
De FIFA 14 variant van Ogbonna is zonder twijfel Younes Kaboul. Ook in het echt was de verdediger een gewaardeerde kracht, maar hij had 1 probleem. De Fransman kreeg de ene na de andere blessure. Mede daardoor vertrok Kaboul, die in een groot aantal wedstrijden aanvoerder was, in 2015 naar Watford.

Tiemoué Bakayoko 82 - FIFA 18
Geen Chelsea-fan twijfelde aan zijn kwaliteiten toen Tiemoué Bakayoko voor het eerst op het veld van Stamford Bridge op kwam stappen. Ook Fifa-spelers waren al snel overtuigt van de geblondeerde Fransman. In het spel was de middenvelder zó beresterk, dat je er maar moeilijk langskwam. Elke speler had Bakayoko met Weekend League in zijn team zitten en, geef maar toe, jij deed dat ook gewoon. Bakayoko liet het op televisie niet zien. Na een jaar was iedereen in Londen zo verbijsterd van het dramatische spel, dat de aankoop afgelopen zomer verhuurd werd aan AC Milan.


Aanstaande vrijdag kun je een deel van deze spelers terugzien. Net als vorig jaar gaat EA namelijk FUT Birthday-kaarten uitbrengen. De populairste spelers uit de afgelopen 10 jaar krijgen dan weer zieke stats.
Maarten Westerduin