Nederlands kampioen FIFA Dani Visser zet wekker om FIFA te spelen

9 oktober 2019

Team Gullit

Je wordt kampioen met De Graafschap, maar degradeert toch. Hoe kan dat? Het overkwam de eSporter Dani Visser (18). Hij moest na de degradatie van de echte voetbalclub opzoek naar een andere club.


"Dat was wel echt klote. Ik was kampioen, werd zelfs voor de promotie/degradatiewedstrijd van De Graafschap tegen Sparta gehuldigd. Tijdens de wedstrijd zat ik op de tribune. Er was eigenlijk niks aan de hand. Tot de 70ste minuut, toen scoorde Sparta 2 keer en degradeerde De Graafschap naar de Keuken Kampioen Divisie. Dan weet je 'ik moet een andere club zoeken' ", zegt Visser tegen Sportnieuws.nl.

AZ nieuwe club
De Keuken Kampioen Divisie heeft geen FIFA-competitie. Deze divisie is alleen voor eSporters in de Eredivisie. Daardoor moesten De Graafschap en Visser afscheid nemen. De eSporter hoefde niet te lang te doen zonder club. Hij maakte nog voor het nieuwe FIFA-seizoen de transfer naar AZ. "Na de degradatie had ik al snel aanbiedingen van clubs, waaronder 1 van AZ. Dat was wel heel mooi. Aankomend seizoen speel ik voor AZ in de eDivisie op de Playstation."

FIFA ‘20
FIFA ’20 is net uit en dat betekent een drukke periode voor de eSporter. "De aankomende 14 dagen staan volgepland. Ik moet video’s maken en uploaden op mijn YouTube-kanaal. FIFA ’20 moet ik natuurlijk ook helemaal onder de knie krijgen." Toch wil hij niet helemaal opgaan in de game. Hij weet alles goed in te plannen in een schema, zodat hij in de avonduren tijd heeft voor andere dingen. Visser: "Ik zet mijn wekker, zodat ik in de avond vrije tijd heb."

Voetbal voor focus
Zijn vrije tijd besteed hij onder andere aan voetbal. Vorig jaar voetbalde Visser nog in het hoogste juniorenteam van de club, nu in een vriendenteam. "Voetballen is goed voor mijn focus. Het is ook fijn om even wat frisse lucht te krijgen. Ik ben dit jaar naar een vriendenteam gegaan, omdat ik mij dan makkelijker kan afmelden als ik een keer niet kan", zegt Visser.

Team Gullit
Visser is een van de pupillen van Team Gullit. Deze organisatie is opgericht door Ruud Gullit om eSporters persoonlijk te begeleiden in en rondom eSport. "Team Gullit is het beste wat een eSporter kan overkomen. Zij helpen mij met alles. Ook hoe ik mij naar de buitenwereld moet gedragen. ESports is zo veel meer dan gamen. Het is een voorbeeldfunctie", zegt Visser.

Inkomen eSporter onzeker
De eSporter droomt van internationale toernooien, maar is ook realistisch. Visser: "Mijn plan is om aankomend jaar een tussenjaar te nemen. Ik focus mij op eSports en ga kijken naar welke opleiding ik wil doen. Een inkomen als eSporter is geen zekerheid, daarom wil een diploma als back-up. Internationaal ben ik nog niet goed genoeg, dat is wel mijn doel. Ik ontwikkel mijzelf elk jaar. De potentie is er wel, maar ik moet realistisch blijven en de kans is dus klein dat ik het red. Een opleiding verzekert je van een diploma, dat is een fijne back-up."