In NHL 19 kun je nu veel beter beuken

21 oktober 2018

EA Sports

Over het ijs razen, tegenstanders beuken en een puck tegen een netje rammen. Voor iedereen die even iets anders wil dan FIFA 19, kan NHL 19 een uitkomst bieden. Met snelle gameplay, een uitgebreide carrièremodus en handige tipvideo’s is de ijshockeygame een aanwinst voor iedereen die van sportgames houdt.


Direct een potje doen is geen probleem. Net als in FIFA start je gewoon een vriendschappelijk duel. Het grote voordeel in NHL 19 is het kleine verschil tussen de teams in de hoogste divisie. Voor iemand die niets weet van ijshockeycompetities, zijn er dus weinig problemen. Ieder team heeft kwaliteit, dus kiezen wat leuk klinkt is een prima optie.

De besturing van het spel is ook zeer eenvoudig en vergelijkbaar met die in FIFA 19. Op de Xbox One pass je de puck met de A-knop, schiet je op doel met de B-knop, wissel je van speler met de A-knop en voer je tackles uit met de B-knop. De game geeft precies aan wanneer je pass goed zal aankomen en wanneer een schot goed gemikt is.

Beuken voelt nu nog beter dan ooit. Met een nieuw systeem kun je spelers nu vanuit allerlei hoeken een beuk verkopen. Het effect zal altijd anders zijn. Tackles zijn super effectief als je ze goed uitvoert. Je tegenstander valt dan om, waardoor je heel even 5 tegen 4 kunt aanvallen.

Spelervaring
Meteen in het spel duiken zonder uitleg hoeft natuurlijk niet. Hockey Canada heeft speciale uitlegvideo’s opgenomen. Daar kun je niet alleen de basics van de besturing onder de knie krijgen, maar ook de spelregels leren. In de video wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe je het beste een tegenstander kan uitspelen. Na het bekijken van die video kun je oefenen.

Omschakelen in NHL 19 is ontzettend belangrijk. Wie niet op tijd schakelt van aanvallen naar verdedigen, geeft direct heel veel ruimte weg aan de tegenstander. Door dit snelle schakelen, in combinatie met het kleine veld, gebeurt er altijd iets in het spel. Dit maakt het spel leuk, je moet constant op je hoede zijn.

Maar ook spelregels zijn heel belangrijk in de algemene spelervaring. Wie meteen in het spel duikt, komt er snel achter dat spelers straffen krijgen en het spel om de haverklap wordt stilgelegd. De game gaat daar ontzettend lang van duren. Voor ieder dood spelmoment verlies je ongeveer 5 tot 10 seconden. Iemand die de regels niet kent, kan makkelijk 5, 10 of soms wel 15 minuten per game extra kwijt zijn.

Overtredingen
Maar de spelregels zijn eigenlijk heel eenvoudig. Je keeper mag de puck niet te lang vasthebben, beuken mag, maar haken met je stick mag niet. Er is een buitenspelregel, maar anders dan die in voetbal: bij ijshockey mag je niet een speler aanspelen die in zijn eentje in een aanvalsvak staat (het veld is verdeeld in drie delen). Icing is ook verboden, de puck mag niet over de doellijn van de tegenstander geschoten worden vanaf eigen helft.

Bij een overtreding wordt het spel dus stilgelegd. Er volgt dan geen vrije trap of penalty, maar een toss-up. Twee spelers strijden dan om als eerste de puck weg te spelen. Soms kan dit een beetje raar voelen. Midden in een veelbelovende aanval haalt je tegenstander je onderuit met zijn stick en wat is de beloning? Een toss-up op de speelhelft van de tegenstander, waarin je de puck dus ook kunt verliezen.Knokken
Wie het helemaal gehad heeft met beukende tegenstanders, kan een gevecht aangaan. Door twee keer op Y te drukken daag je een tegenstander uit. Als de tegenstander je gevecht accepteert, begint het matten. Probeer de speler zo snel mogelijk neer te slaan, dan win je het gevecht. Als het gevecht klaar is, moeten beide spelers wel even afkoelen aan de zijlijn.

Voor de carrièretijgers is er in NHL 19 ook genoeg te doen. Naast het spelen van je wedstrijden kun je ook zelf bepalen waar de club in investeert. Wil je een nieuw parkeerdek voor alle supporters die jij naar het stadion gaat lokken? Deel jij sjaals van de club uit bij de volgende thuiswedstrijd? Of investeer je liever in een grotere arena? Geen probleem, de opties zijn eindeloos.

Eindoordeel
Ons algemene oordeel is positief. NHL 19 is door het razendsnelle schakelen tussen aanvallen en verdedigen erg leuk. Dat het spel veel wordt stilgelegd is soms wel erg vervelend. Je kunt niet, zoals in FIFA, een game spelen in 15 minuten. Je bent makkelijk een half uur kwijt. Voor wie dat geen probleem is, is de game zeker aan te raden. Het spel is verkrijgbaar op de Playstation 4 en Xbox One.