Review: FIFA 20 is beter dan FIFA 19 en heeft nóg meer speltypen

29 september 2019

EA Sports

FIFA 20 is eindelijk uit en de game heeft hoge verwachtingen waar te maken. EA beloofde vernieuwde en verbeterde gameplay, nieuwe toevoegingen aan de carrière-modus en de terugkeer van FIFA Street. Daar komt het gloednieuwe commentaar van 'El Sierd' nog bij. Kan FIFA 20 alle verwachtingen waarmaken? Wij zetten het voor jullie op een rijtje.


Carrière
Laten we beginnen met de good old carrière-modus. De carrières zijn dit jaar nagenoeg hetzelfde als afgelopen jaren, met wat kleine veranderingen. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om als manager een vrouwelijk uiterlijk te kiezen.

Ook interacties met spelers lopen nu iets anders dan in FIFA 19. Spelers hebben nu moraal dat je met uitspraken en resultaten kunt beïnvloeden, maar dit lijkt eenvoudig hoog te houden.

Contractonderhandelingen zijn nu niet meer alleen in een saai kantoor, maar soms ook in hotels met uitzicht. Hoewel dit een welkome variatie is, blijven contractonderhandelingen en transfergesprekken een beetje saai en omslachtig.

Al met al is de carrière-modus weinig veranderd. Dat is jammer, maar het blijft een modus waarin je jezelf makkelijk urenlang kunt verliezen. Wie er van houdt om op zoek te gaan naar het perfecte talent om FC Emmen naar de Europese top te loodsen, kan zijn lol op met de carrière-modus.

Commentaar
Met het nieuwe commentaar van Sierd de Vos en Jeroen Grueter nemen we afscheid van Evert ten Napel en Youri Mulder. Het is een verfrissend nieuw geluid en de commentatoren vullen elkaar vaker en zinvoller aan dan Evert en Youri.

Zijn we nu ook verlost van de alle ellendige herhalingen in het commentaar? Dat helaas niet. Bij mislukte kopballen merkt Sierd bijvoorbeeld wel erg vaak op dat de falende speler 'een vierkant hoofd' heeft.

Gameplay
Misschien wel de belangrijkste vraag van allemaal: speelt het spel ook fijner dan FIFA 19? Het antwoord daarop is een voorzichtige ja. Verdedigen benodigd meer timing, waardoor het voor aanvallers beter voelt om met een speler op avontuur te gaan.

Ook aannames, vrije trappen en penalty's vereisen net iets meer beleid dan in FIFA 19, waardoor je het verschil met je vrienden maakt door écht beter te spelen.

Nieuwe huisregels
FIFA 20 komt ook met twee nieuwe huisregel-gamemodes. Naast een potje zonder spelregels of een potje waarin je alleen met kopballen en volleys mag scoren, zijn er nu twee nieuwe uitdagingen. Eentje waar de bal je verschillende boosts geeft, zoals sneller sprinten of beter dribbelen, en eentje waarbij je balbezit moet houden in een bepaald gebied van het veld om zo je goals meer waard te laten zijn.

Beide speltypen zijn een welkome toevoeging aan de huisregel-speltypen. Ze zijn snel en er gebeurt een hoop. Daarnaast zijn ze gewoon ontzettend leuk als afwisseling van de standaardspeltypen.

Volta: terug naar de straat
Met FIFA Volta keert FIFA 20 terug naar de straat. Met de verhaalmodus ontwikkel je je als straatvoetballer en reis je over de wereld. Ondertussen speel je met je prestaties te gekke outfits vrij.

FIFA Volta is als FIFA-speler eenvoudig te leren, maar heeft met een sneller spelverloop een heel ander karakter. Voor FIFA Volta zullen we apart een review schrijven, die je snel op Sportnieuws kunt checken!

De moeite?
Is het dit jaar de moeite om FIFA 20 aan te schaffen? Met een verbeterde gameplay en vernieuwd Nederlands commentaar is deze editie een must have voor iedere FIFA-speler. Ook voor nieuwe spelers biedt FIFA 20 een veel breder en vermakelijker pakket aan speltypen dan FIFA 19.

FIFA 20 bereikt geen perfectie, maar maakt de FIFA-fanaat in ons toch weer enthousiast.