Review: FIFA Volta is voetbal op straat, maar geen FIFA Street

admin • 14:16, 01-10-2019 / Laatste Update: 18:10, 05-01-2024

Alle FIFA-fans werden enthousiast toen ze deze zomer hoorden dat FIFA Street terug zou komen in FIFA 20. FIFA Volta brengt FIFA 20 naar de straat, maar hoe goed is de gamemode écht? Wij zochten het voor jullie uit.

Volta: een flitsende naam voor wat een flitsende gamemode moet zijn. Met wedstrijden van 6 minuten op een klein straatveldje maakt het die verwachting in ieder geval waar.

Volta is snel, waarbij je constant geconcentreerd moet zijn. Een klein momentje verzaken levert je meestal direct een tegengoal op. De omschakeling van verdedigen naar aanvallen gebeurt razendsnel.

Trucs

Maar is de gamemode écht flitsend? Kun je in Volta de coolste trucjes en de meer flitsende acties uitvoeren? Nee. De hoeveelheid trucjes in Volta blijft beperkt tot wat in de standaard FIFA op een normaal veld ook kan. Dat is een gemiste kans.

In FIFA Street stonden trucjes en hooghouden centraal. Met soepele bewegingen verzamelde je punten voor een gamebreaker, een bijna onhoudbaar hard schot.

Tackles

In Volta zien we daar niets van terug. Trucjes leveren weinig op en kunnen met de juiste timing alleen helpen om een mannetje te passeren. Toch is het veel makkelijker om de bal gewoon naar een andere speler te passen en die individuele actie achterwege te laten.

Wie kon genieten van de onbestrafte, steenharde tackles in FIFA Street, is bij Volta niet aan het juiste adres. In Volta worden overtredingen wel bestraft. Kleine overtredingen mogen door, maar met de hardere tackles kom je niet weg.

'The Journey'

Wat Volta vooral interessant maakt is de verhaalmodus. Deze is vergelijkbaar met The Journey, waarbij jouw personage zich ontwikkelt van straatvoetbal-nobody tot absolute wereldster.

Het verhaal begint allemaal met het kiezen van een personage, waarbij zowel mannen als vrouwen beschikbaar zijn. Je personage geef je een naam, maar schijnt vervolgens al bekend te zijn onder een bijnaam die overal gebruikt wordt.

Wereldkampioen

Je wordt toegelaten tot het team van straatlegende 'Jayzinho'. Hij scheurt zijn kruisbanden en het team valt uit elkaar. Jij moet met keepster Syd de wereld over reizen om het team opnieuw op te bouwen.

Via Tokyo, Amsterdam, Rio de Janeiro en New York moet je jezelf zien te plaatsen voor het wereldkampioenschap straatvoetbal in Buenos Aires. Het mooie aan al deze plekken is dat de stadioncommentator die je op de achtergrond hoort spreekt in de taal van het land waar je in speelt. Zo hoor je Japans in Tokio en Nederlands in Amsterdam.

Naast deze speelsteden zijn er ook tal van andere veldjes waar je oefentoernooien kunt spelen met je team. Bijvoorbeeld in Kaapstad, Miami of Londen.

Variatie

Onderweg kun je na gewonnen wedstrijden spelers werven voor je eigen team. Dat is een fijne manier om je team te verbeteren, maar de variatie valt tegen.

Zo speel je bijna iedere wedstrijd tegen een team dat dezelfde keeper heeft als jij, namelijk Syd. Ook andere spelers komen regelmatig terug. Dat is jammer, meer variatie zou het bouwen van je team veel leuker maken.

Emotie

Het verhaal werkt als een goede motivator voor de wedstrijden en zo zou het ook moeten zijn. In Tokio kom je bijvoorbeeld je seksistische ex-teammaat 'Peter Panna' tegen. Zijn nare opmerkingen naar Syd maken je erop gebrand om Peter Panna een lesje te leren op het veld.

Naast personages die door de computer gegenereerd zijn, komen in Volta ook échte straatlegendes terug. Jayzinho is er daar 1 van, maar ook Nederlander Edward van Gils heeft een rol als straatlegende in de game.

In totaal zijn er 5 straatlegendes die je in het verhaal tegenkomt: Jayzinho, Edward van Gils, Kotaro Tokuda, Rocky Hehakaija (vrouw) en Issy Hitman. Ook Vinicius Junior van Real Madrid kom je gedurende het verhaal tegen.

Het verhaal is relatief kort, maar heeft wel alles wat je in een sportverhaal zoekt: diepgang, swag, rivaliteit, emotie en een realistische touch. Een aanrader om doorheen te spelen.

Eindoordeel

FIFA Volta brengt FIFA naar de straat met een vermakelijk verhaal, maar slaagt er niet in om de fijne gameplay van FIFA Street te evenaren. Dat de gamemode nieuw is, merk je aan de gebrekkige variatie in computer gegenereerde spelers, de lengte van het verhaal en de bugs die hier en daar duidelijk opdoemen.

Zo zijn er na wedstrijden korte clips waarin een speler in de spotlights gezet wordt. Daar staat regelmatig een verkeerde naam bij. Dit soort slordigheden hadden eigenlijk niet in de definitieve versie van FIFA 20 mogen zitten.

Als we sterren zouden geven aan deze nieuwe gamemode, zouden we voor 3 sterren uit 5 gaan. Het vermakelijke verhaal tilt de ietwat tegenvallende gameplay en de slordigheden net naar een voldoende. We zien de potentie, maar er is nog een lange weg te gaan voordat Volta ook écht de terugkeer van FIFA Street betekent.

FIFA 20 review

Eerder schreven wij ook een review voor FIFA 20. Check die hier.