Zo werd Evert ten Napel de stem van het FIFA-spel: ‘De NOS was er eerst niet blij mee’

28 december 2017

Screenshot

Iedereen die het spelletje FIFA speelt, is al sinds jaar en dag bekend met de stem van NOS-voetbalcommentator Evert ten Napel. De oudgediende spreekt al ruim 10 jaar de namen van voetballers en voetbalclubs in. Bij FOX legde hij uit hoe het zover gekomen is.


Zijn werkgever van toen, de NOS, was eerst helemaal niet blij met het aanbod van spellenuitgever EA. "De NOS was huiverig en eerst nogal tegen dit soort commerciële bijzaken", vertelde Ten Napel. "Ik kwam bij de hoofdredactieleden en die zeiden: 'we doen het niet'."

Toch wel
Gelukkig voor hem kwam er een weekje later verandering in. "Toen belden ze me op en zeiden ze dat ze het zo'n belangrijk spel vonden, dat het goed was als een stem van ons medium zich daaraan verbond. Zo ben ik erbij gekomen."

Ten Napel werd gevraagd hoe hij in kunstzinnige naam al die namen en zinnetjes oefent en inspreekt. "Veel praten! Het wordt opgenomen in een Utrechtse studio, bij een stel creatieve jongens. In het begin, vooral het 1e jaar, was het lastig. Ik moest 15.000 namen inspreken op 2 toonhoogtes! Na halfuur was ik kapot en er klaar mee!"

'Of niet, Youri Mulder?'
Eerst wilde de enthousiaste verslaggever heel de klus alleen op zich nemen, maar dat vond EA niet goed. "Zij wilden niet dat ik het alleen deed en vonden een co-commentator gebruikelijk en belangrijk. Omdat men in Engeland net zo doet."