Deze ex-eredivisionisten wisten het net te vinden op het EK (video)

11 juli 2016

ANP

Bij een gebrek aan het Nederlands elftal stond het hele toernooi bij ons Hollanders al voor het begin spreekwoordelijk met 1-0 achter. Dat de eerste wedstrijden ook nog eens nauwelijks spektakel boden, hielp niet echt mee met de populariteit. Maar gaandeweg waren er steeds leukere wedstrijden en kunnen we uiteindelijk spreken van een 'verrassende' winnaar: Portugal. Toch viel er voor jou misschien nog wat meer te juichen. Er waren namelijk een paar ex-eredivisionisten die het net wisten te vinden in Frankrijk. Wij zetten ze voor jou op een rijtje!

1. Pellè
De eerste doelpuntenmaker met een verleden in Nederland was Graziano Pellè. De ex-speler van AZ en Feyenoord moest het met Italië opnemen tegen België. Onze zuiderburen waren licht favoriet in deze ontmoeting, maar mede door het toedoen van Pellè ging de equipe van Marc Wilmots met 0-2 klop naar de kleedkamer.

2. Necid
Thomas Necid, ex-Pec Zwolle, was een week later de held bij Tsjechië. In de 89ste minuut schoot hij een penalty binnen tegen Kroatië en wist zo de 2-2 op het scorebord te zetten. Dit was ook meteen de eindstand.


3 en 4. Dzsudzsák
In de meest spectaculaire wedstrijd van het EK, Hongarije - Portugal (3-3), wist voormalig PSV'er Balázs Dzsudzsák twee keer doel te treffen. Beide keren bracht hij de Hongaren op voorsprong (2-1 en 3-2), maar helaas konden zij dit niet vasthouden.

5. Alderweireld
In de achtste finale kwam België uit tegen dezelfde Hongaren. De Rode Duivels wisten met 4-0 te winnen, maar het was toch lastiger dan je zou denken. De laatste drie goals werden namelijk pas in de laatste tien minuten gescoord. Maar België was in minuut 10 al op voorsprong gekomen door ex-Ajacied Toby Alderweireld.


6. Pellè
Pellè was in de achtste finale opnieuw trefzeker. De speler van Southampton bracht in de 90ste minuut Spanje de genadeklap toe: 2-0.

7 en 8. Sigthorsson
Eén van de verrassingen van het toernooi, IJsland, wist vriend en vijand te verbazen door in de achtste finale te winnen van Engeland. De Vikingen schakelden het team van bondscoach Roy Hodgson uit, vooral door Kolbeinn Sigthorsson (ex-Ajax en AZ). Nadat IJsland al vroeg op achterstand was gekomen, was het de spits die in minuut 19 zorgde voor de aansluitingstreffer.


Tien minuten laten zette diezelfde Sigthorsson IJsland zelfs op voorsprong. Dit werd vervolgens niet meer uit handen gegeven en daarmee was de stunt een feit.

(9. Milik)
Daarmee stokte ook meteen de productie van ex-spelers uit de eredivisie. Wel was er in de eerste speelronde nog een goal van iemand die uitkomt in onze vaderlandse competitie: Arek Milik. De spits van Ajax schoot Polen naar de overwinning op Noord-Ierland.