WOW! Triatleet in Zuid-Afrika bewusteloos geslagen tijdens trainingsrit

27 maart 2017

ANP

De Belgische triatleet Frederik Van Lierde is tijdens een trainingsrit in het Zuid-Afrikaanse Walmer op brute wijze aangevallen en beroofd. De 37-jarige triatleet, winnaar van de Ironman van Hawaï in 2013, is er met slechts een kleine whiplash (te vergelijken met de schade na een kleine auto-ongeluk) goed vanaf gekomen, al blijft de gewelddadige overval nog lang in zijn geheugen gegrift staan...


Van Lierde was al fietsend in het Zuid Afrikaanse Walmer aan het trainen voor de Ironman in Porth Elizabeth toen hij plots 4 jongeren in het midden van de weg zag staan. "Ik riep nog: 'Pas op', maar ze reageerden niet. Ik vertraagde en probeerde langs hen heen te rijden, maar ze duwden me van de weg en sloegen me met een stok neer. Meer herinner ik me er niet van", sprak de triatleet in Het Laatste Nieuws.

Bewusteloos
De klap op zijn achterhoofd brak zijn helm. Van Lierde bleef 10 minuten bewusteloos liggen. Een vrouw die het incident zag, belde meteen naar het ziekenhuis. Van Lierde werd met de ambulance naar het St George's Hospital gebracht, waar scans uitwezen dat de lichamelijke schade gelukkig meeviel. "Blijkbaar houd ik er een kleine whiplash aan over. De dokter zei me dat ik de komende 72 uur vooral last zou hebben van hoofdpijn en een stijve nek. Het had veel erger kunnen zijn, maar al bij al valt het mee."

Coma
Mentaal laat de overval geen sporen na, meent de atleet die na een val in 2002 in Nice 3 dagen in een coma lag. "Ik kan het zelfs wel plaatsen. Ik praat het niet goed, maar arme jongens die naar hun normen rijke atleten zien passeren... Nu, het is pas de eerste keer dat ik het slachtoffer ben van een overval in Zuid-Afrika en ik kom hier al 10 jaar. De eerste aan wie ik dacht, was Sofie Goos die in Antwerpen door een gek in de rug werd neergestoken. Het kon me net zo goed ergens anders zijn overkomen. Maar als ik nog eens in zo'n situatie beland, dan maak ik wel meteen rechtsomkeer."

Racefiets van 15.000 euro niet gejat...
De tieners maakten uiteindelijk zijn iphone 7 en Oakley-sportbril buit. "Terwijl ze mijn racefiets van Cervelo lieten liggen, die 15.000 euro waard is. Waren ze te dom om het te weten of dachten ze die niet snel te kunnen verpatsen? Geen idee."