7 dingen die je moet weten over het EK hockey, dat nu begint
i

Soccrates Images

7 dingen die je moet weten over het EK hockey, dat nu begint

Martijn Baars • 12:00, 16-08-2019 / Laatste Update: 15:00, 12-12-2023

Door: Tieme Zegelink

1. De favorieten

De Nederlandse hockeysters zijn de topfavoriet op dit EK. De vruwen hebben niet voor niets de laatste 5 prijzen achter elkaar gewonnen. De ploeg onder leiding van Alyson Annan is dus in bloedvorm. Bij de mannen is het gastland België de grote favoriet. De nummer 2 van de wereld won vorig jaar nog het WK door Nederland na shoot-outs te verslaan. De Nederlandse mannen zijn wel titelverdediger op het EK. Ze hebben het EK nu al 2 keer op rij gewonnen (in 2015 en in 2017). In de vorige EK-finale kwamen ze van een 0-2 achterstand terug en wonnen met 4-2. Dat was uitgerekend tegen onze zuiderburen. België is niet de enige concurrent voor de mannen. Duitsland, Engeland en Spanje zijn net als Nederland en België ook grote kanshebbers op de Europese titel.

2. Wat was de loting en wat is het programma?

De Nederlandse vrouwen zitten in een groep met Spanje, België en Rusland. De mannen hebben geloot tegen Duitsland, Ierland en Schotland. Het schema:

Vrouwen:

Nederland - België, zaterdag 17 augustus om 20.30 uur.

Spanje - Nederland, maandag 19 augustus om 18.00 uur.

Nederland - Rusland, woensdag 21 augustus om 18.00 uur.

Mannen:

Nederland - Ierland, zaterdag 17 augustus om 15.45 uur.

Duitsland - Nederland, zondag 18 augustus om 20.30 uur.

Nederland - Schotland, dinsdag 20 augustus om 18.00 uur.

Het EK hockey is in Nederland live op televisie te zien via de NOS.

3. Verrassingen

Op de vorige toernooien zijn er veel teams geweest die onverwachts heel goed of juist flink ondermaats presteerden. De Ierse vrouwen werden vorig jaar bijvoorbeeld 2e op het WK, terwijl ze op dat moment de nummer 16 van de wereld waren. Niemand had het succes van de Ierse vrouwen zien aankomen. De prestatie was zelfs zo goed dat het ook niet onopgemerkt bleef bij de Ierse regering, die na deze historische 2e plek een groter budget gaf aan de hele Ierse sportwereld. Minder gaat het de laatste tijd met de Engelse vrouwen, de regerend olympisch kampioen van 2016. Toch mag je de Engelse dames nooit onderschatten, ze zijn nog steeds een wereldploeg en niet voor niets de nummer 4 van de wereld. Welk land zal dit toernooi de verrassing worden?

4. Nieuwe landen

Ook doen er dit jaar landen mee die we al een lange tijd niet meer op een groot eindtoernooi hebben gezien. Dat zijn Wales en Schotland bij de mannen en Wit-Rusland en Rusland bij de vrouwen. Hoe kan het dat die teams er na een langere tijd weer bij zijn gekomen? Dat antwoord is heel simpel: Ze hebben zich gekwalificeerd. Voor het EK kan je je op 3 manieren kwalificeren.

Manier 1: Als je het gastland van het toernooi bent.

Manier 2: Door je op het EK ervoor (het EK van 2017 in Amstelveen) bij de beste 5 te eindigen. Als het gastland bij de beste 5 zat dan heeft ook de nummer 6 van het EK zich gekwalificeerd.

Manier 3: Bij de beste 2 landen zitten van het EK voor B-landen (een soort competitie onder het echte EK). De laatste 2 landen van het EK degraderen naar het EK voor B-landen. Dit jaar zijn dus Wales, Schotland, Rusland en Wit-Rusland gekwalificeerd!

5. Spelers in vorm

Op dit moment is Frédérique Matla (spits van Nederland, foto) in een hele goede vorm. De spits scoort de laatste tijd in bijna elke wedstrijd die ze speelt. Aanvoerster Eva de Goede speelt bijna altijd goed. De Goede is een middenveldster met een goed spelinzicht en snelle passes die meestal perfect aankomen. Bij de mannen is de laatste tijd Mirco Pruyser goed bezig. De Amsterdamse spits is net als Jeroen Hertzberger in bloedvorm. Tegenvaller voor Nederland: smaakmaker Jorrit Croon kan niet deelnemen aan het EK door een schouderblessure.

Ook in het buitenland zijn spelers in topvorm. Bijvoorbeeld de Belgische verdediger Arthur van Doren, die in 2018 werd verkozen als beste speler van de wereld. Maar ook de Belgische aanvallers Tom Boon, Thomas Briels en Cedric Charlier weten makkelijk het doel te vinden. Bij de vrouwen zijn Jill Boon (België), Georgina Oliva (Spanje) en Pia Maertens (Duitsland) bezig aan goede wedstrijden.

6. Wat staat er op het spel?

Het land dat het EK wint, krijgt een ticket voor de Olympische Spelen die volgend jaar worden gehouden in Tokio. Andere landen uit Europa kunnen zich kwalificeren voor de spelen via het kwalificatietoernooi waarbij nog 7 plekken voor de Olympische Spelen worden weggegeven. Japan (het gastland) is al geplaatst. Overigens is er natuurlijk ook nog wat geld te verdienen en een nieuwe prijs voor de prijzenkast.

7. Hoe werkt het toernooi?

Er zijn in totaal 8 landen. Deze landen zijn verdeeld over 2 poules van 4 landen. Gedurende de poulefase spelen alle landen uit de groep 1 keer tegen elkaar. De 2 landen met de hoogste punten (of doelsaldo) van de poules mogen door naar de halve finales. Als je de halve finale wint ga je naar de finale. Als je de halve finale verliest ga je met de verliezer van de andere halve finale strijden om het brons. De nummers 3 en 4 gaan in poule C strijden tegen degradatie. De twee ‘grote’ verliezers uit poule C degraderen naar het EK voor B-landen.