Amsterdam pakt landstitel hockey, Den Bosch voor het eerst in 21 jaar prijsloos

BSR Agency

admin • 15:55, 25-05-2019 / Laatste Update: 17:22, 08-01-2024

Amsterdam heeft HC Den Bosch zaterdagmiddag onttroond als landskampioen hockey bij de vrouwen. Aan de Bossche Oosterplas was een wervelende 1e helft van de bezoekers genoeg om Den Bosch voor de 2e keer in 3 dagen tijd te kloppen: 0-2.

Den Bosch wist dat het na het 2-1 verlies in het Wagener stadion op donderdagavond nu alle zeilen moest bijzetten om de 6e landstitel op rij te winnen. Die druk werkte aan het begin van de wedstrijd verlammend op de ploeg van Raoul Ehren, die geen schim van zichzelf was en werd overlopen door het beresterk startende Amsterdam.

Na 4 minuten spelen tipte Charlotte Vega de 0-1 binnen en nog geen 10 minuten later verdubbelde Kitty van Male de voorsprong uit een strafcornervariant. Van Male had later in de 1e helft nog de 0-3 op haar stick, maar zij sloeg met de backhand over. Later mocht Den Bosch Ireen van den Assem dankbaar zijn dat zij met een redding op de doellijn de 3e Amsterdam treffer voorkwam.

Onder druk uit

Na rust lukte het Den Bosch pas aan het einde van kwart 3 om onder de druk van Amsterdam uit te komen. Het offensief dat volgde leverde een kansje voor Lieke Hulsen en drie strafcorners op, maar de Bossche vrouwen slaagden er niet in om de goed keepende Anne Veenendaal te passeren. Ook toen Den Bosch aan het begin van het 4e kwart 5 minuten met een vrouw meer op het veld stond, na geel voor Marijn Veen, lukte het niet om de Amsterdamse muur te slechten. Met 11 tegen 11 was Lidewij Welten na een mooie actie nog wel dichtbij, maar haar schot ging voorlangs. Ook een goede backhand van Frédérique Matla in de laatste minuut leverde niets op. Het bleef bij 0-2.

Voor het eerst in 21 jaar prijsloos

Sinds Den Bosch in 1998 voor het eerst landskampioen werd, pakte het altijd een prijs. In de jaren dat het de landstitel misliep (2009 en 2013), kroonde het zich wel tot Europees kampioen. Daardoor is het 1e prijsloze seizoen in 21 jaar een feit.

Amsterdam, dat in het Paasweekend al de Europa Cup won, pakt de 1e landstitel sinds 2013 en de 20e in totaal. In 3 van de 4 duels die het dit seizoen tegen Den Bosch speelde, was het de sterkste. Alleen in september vorig jaar won de uittredend landskampioen, thuis met 2-0.