Australië verslaat wereldkampioen België in finale Pro League en is eerste winnaar ooit

Martijn Baars • 21:09, 30-06-2019 / Laatste Update: 15:48, 05-01-2024

Het Australische hockeyteam heeft de 1e editie van de Pro League gewonnen. In de finale van de Grand Final in Amstelveen was Australië te sterk voor wereldkampioen België. Het scorebord van het Wagener Stadion gaf 3-2 aan na het laatste fluitsignaal.

Australië bereikte de finale simpel, vrijdag werd Groot-Brittannië met 6-1 aan de kant gezet. België had op zijn beurt Nederland verslagen (3-1). Oranje won eerder op zondag de strijd met de Britten om het brons: 5-3.

Comfortabele voorsprong, België komt terug

De Australiërs stonden na het 1e kwart al op een 2-0-voorsprong door treffers van Trent Mitton en Flynn Ogilvie. Vlak voor rust vergrootte Blake Govers de marge zelfs naar 3 door een strafbal raak te pushen. Met de comfortabele stand viel Australië in de 2e helft ver terug. In de 44e minuut scoorde de Belg Loïck Luypaert via een strafcorner. Op dezelfde manier scoorde Alexander Hendrickx later. Het zorgde nog voor 3 spannende laatste minuten.

Eerste en laatste Pro League

Het was de 1e en voorlopig ook de laatste Grand Final. Vanwege de Olympische Spelen schrapt wereldhockeybond FIH volgend jaar de finalewedstrijden. Het is nog onduidelijk of de eindstrijd van de Pro League na de Spelen weer terugkeert.