Bloemendaal ongeslagen richting titel, alleen play-offs kunnen feestje verpesten

18 november 2016

Bewerkt door Sportnieuws.nl

Bloemendaal gaat lekker in de Hoofdklasse! 'De Mussen' wonnen tot nu toe al hun duels en staan stijf aan kop. Na 10 wedstrijden heeft de ploeg de volle buit en het gat met de middenmoot is enorm. Amsterdam volgt met 9 punten achterstand, Den Bosch en Oranje-Rood doen het met 11 punten achterstand nog slechter. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de schaal weer omhoog kan worden gehouden in Noord-Holland, maarrrrrrrr dan moet er ook in de play-offs worden gewonnen. En dat maakt het play-offsysteem aan het einde van het seizoen soms zo ontzettend krom. Het is tijd om het systeem te veranderen, vindt Sportnieuws-redacteur Sjoerd Maresch.


Bij de eerste 4 eindigen na 22 speelronden. Dat is het devies. 'De Mussen' piesten vorig seizoen net naast de pot en werden 5e. Een unicum, want dat was al 15 jaar niet gebeurd! Het kostte trainer Russell Garcia halverwege het seizoen z'n kop. Hij moest plaats maken voor Laurence Docherty. De geboren Schot speelde in het verleden bij Bloemendaal. Het lukte Dochterty op korte termijn niet om het scorendvermogen op te krikken. Het cruciale duel met Kampong ging verloren en de ploeg viel buiten de boot en kon eerder op vakantie dan gepland.

Sinds 15 jaar niet meedoen om dé titelstrijd, de jonge jongens kregen een paar rammen op hun kloten en verwensingen naar hun hoofd dat ze 'eens moesten gaan werken voor hun geld'. Ondanks de vele tranen die gevloeid zijn, lijkt het er nu op dat het de club alleen maar goed heeft gedaan. Onder aanvoering van de nieuwe coach Michel van den Heuvel valt er werkelijk waar niets te halen in Bloemendaal en ook in uitduels stoomt de coach zijn mannen klaar om de 3 punten met de bus mee naar Noord-Holland te nemen. Bloemendaal is dit seizoen een klasse apart. 'De Mussen' jagen op het record van 10 jaar geleden: de eerste 17 wedstrijden winnen.
knipsel

Als, als, als...
Maar eigenlijk maakt het geen zak uit of ze ongeslagen blijven, als ze maar bij de top 4 eindigen. Dat zit er dik in, gezien het verschil op de ranglijst. Maar het gezegde over de lachende derde, momenteel Den Bosch, komt niet uit de lucht vallen. Bloemendaal ontmoet namelijk, als de stand zo blijft, op papier de moeilijkste tegenstander in de play-offs: titelverdediger Oranje-Rood. Mocht Oranje-Rood na een mindere competitestart als 4e eindigen kan het ongeslagen Bloemendaal zomaar de finale van de play-offs mislopen. Oranje Rood heeft, destijds onder de naam Oranje Zwart, bewezen uiterst goed te kunnen omgaan met de play-offs. Den Bosch zou het op moeten nemen tegen Amsterdam, dat in september al met 1-2 won van de Amsterdammers. Als de lijn zo doortrekt, strijden Den Bosch en Oranje-Rood dus om de titel. Het zou een nieuwe ramp zijn voor Bloemendaal.

De club wacht al 7 jaar op de 20e schaal in de clubgeschiedenis, terwijl het 6 jaar geleden voor het laatst was dat Bloemendaal als koploper de play-offs in ging. Amsterdam was destijds na strafballen te sterk en ging er met de titel vandoor. Sommigen vinden het charme, het blijft immers tot aan de laatste wedstrijd spannend, anderen haten de play-offs. Waar speel je dan het reguliere seizoen nog voor?, vraagt men zich af. Daar kan je een simpel antwoord op geven, namelijk: voor een plek bij de play-offs. Maar dan hoef je inderdaad niet zó oppermachtig te zijn als Bloemendaal nu is.
Je kan het ook omdraaien. De hockeysport is continu in bewegingen en de ene spelregel wordt vervangen voor de ander. Het fenomeen play-offs werd in het mannenhockey in het seizoen 1994/95 geïntroduceerd. Toe aan verandering dus. Haal als de donder het stof van het play-offsysteem en bedenk een bepaalde winstratio om landskampioen te worden. Laten we zeggen dat je als club 80% van je wedstrijden moet winnen. Zodra de winstratio van in dit geval Bloemendaal lager is dan die 80%, hanteer je de play-offs om uit te maken wie er aan het eind van het seizoen met de schaal vandoor gaat. Op die manier heeft het oppermachtige Bloemendaal recht op wat het verdiend.
admin