Dit is de crisisaanpak van hockeybondscoach Jeroen Delmee: ‘Minder buitenlanders in competitie’

3 oktober 2021

ProShots

De nieuwe hockeybondscoach Jeroen Delmee moet ervoor zorgen dat de Nederlandse hockeyers weer internationale prijzen gaan pakken. Delmee kwam 401 keer uit voor Oranje en veroverde 1 wereldtitel en 3 olympische medailles (2 keer goud, 1 keer zilver). In die tijd was het hockeyteam een garantie voor titels en op zijn minst finaleplaatsen. Nu is Nederland, bij de mannen, aan alle kanten ingehaald door België, Duitsland, Argentinië en Australië.


In gesprek met de Telegraaf legt Delmee uit wat er volgens hem mis is en wat hij daar aan wil doen. Zo krijgt volgens hem Nederlands talent niet genoeg kans om in de Nederlandse competitie te groeien. Hij bezocht een topwedstrijd en concludeerde: "Liep er in die twee linies één Nederlandse speler rond. Dan valt er weinig te scouten. Het huidige aantal buitenlanders in de Nederlandse competitie is een groot probleem. Ik zou het mooi vinden als het er een stuk minder worden. Natuurlijk geven ze glans aan de Hoofdklasse, maar de doorstroming van eigen talent stagneert."

Hoeveel minder buitenlandse spelers, dan? "Er lopen ruim 50 buitenlanders rond in de Hoofdklasse, dat zijn al 5 teams. Plus 2 teams aan oud-internationals en 2 Jong Oranje-teams. Dan hou je 3 teams over waaruit je kan selecteren."

Ook wil hij dat de Oranje-spelers vaker bij elkaar komen. "De realiteit is dat we moeten afrekenen met landen die nagenoeg fulltime bezig zijn. Olympisch kampioen België is van maandag tot en met donderdag bij elkaar. Australië en India, winnaars van zilver en brons, draaien een fulltime programma."