EHF straft hockeyer Sander de Wijn voor gewiste tweet: 2 potjes schorsing en 1500 euro boete

11 april 2019

ANP

De Europese Hockey Federatie heeft Kampong-aanvoerder Sander de Wijn flink te pakken. De hockeyer heeft een schorsing voor 2 wedstrijden voorwaardelijk en een boete van 1500 euro opgelegd gekregen. Hij krijgt de straf vanwege een 'ongepaste' tweet.


Zijn club Kampong vindt de straf onbegrijpelijk en meent dat het juist ongepast is dat De Wijn op deze, publieke manier te kijk wordt gezet. Het conflict tussen De Wijn en de EHF begon met de loting van de 8ste finales voor de Euro Hockey League, vorig jaar oktober.

Onhandig
Toen werd Kamping per toeval voor de 5e keer binnen 6 jaar gekoppeld aan het Duitse Rot Weiss Köln. "This must be a joke 5th time in 6 years. Ridiculous!!! Matchfixing?", reageerde De Wijn vervolgens op Twitter.

Nog dezelfde dag werd de tweet gewist. Maar voor de EHF was de kwestie hiermee zeker niet klaar. Zij vonden de tweet 'ongepast, mogelijk lasterlijk en erg schadelijk' voor de reputatie en goede naam van de federatie. Kampong bestempelde dat oordeel als 'te zwaar', maar toch is De Wijn dus wel flink gestraft.

Groter dan het is
Kampong-voorzitter Dennis de Breij noemt de tweet van de hockeyer 'onhandig, maar een non-issue'. Bovendien wijst hij erop dat De Wijn de tweet snel heeft verwijderd en dat het niemand zou zijn opgevallen als de EHF de zaak vervolgens niet op de eigen website had gepubliceerd.

Dat laatste steekt De Breij, die naast zijn werkzaamheden in het hockey ook jurist is, nog het meest. "Een voorbeeldig atleet wordt nu op de site van de EHF publiekelijk beschadigd, terwijl we er alles aan hebben gedaan om dit ongelukkige voorval zo klein te houden als het is. Hier past geen straftraject."

Clinic geven
Kampong heeft volgens De Breij voorgesteld om de sanctie te vervangen door bijvoorbeeld een clinic die De Wijn zou kunnen geven tijdens de komende eindronde van de Euro Hockey League, die volgende week woensdag in Eindhoven begint. "Dat zou een straf zijn geweest met een positieve uitstraling voor alle partijen."

Een hoger beroep dat Kampong nog is begonnen, is door de EHF op formele gronden afgewezen. De borgsom hiervoor zou niet binnen de gestelde termijn zijn overgemaakt, iets waar Kampong graag tegenaan vecht. De hockeyclub vindt dat een sporter bij de EHF niet fatsoenlijk in staat wordt gesteld een straf aan te vechten.

Zware tijd
Ook is er onenigheid ontstaan over de excuses die de EHF heeft geëist. Kampong heeft deze wel gemaakt namens De Wijn, maar de EHF wilde dat De Wijn deze in persoon kwam aanbieden. Kampong wilde dat de hockeyer niet aandoen.

Over een week speelt Kampong, inderdaad dus voor de 5e keer in 6 jaar, tegen RW Köln in de EHL. Waarschijnlijk met De Wijn nog als toeschouwer. Hij raakte tijdens het afgelopen WK in India in december geblesseerd aan zijn hamstring, maar verwacht nog deze maand zijn rentree te maken.

Kampong vs EHF
De blessure is ondertussen geen reden voor Kampong om de hele zaak nu maar te laten rusten. "Integendeel", aldus voorzitter De Breij. "De voorwaardelijkheid van de straf loopt tot en met april 2020. Tot zo lang loopt Sander het risico hieraan te worden herinnerd. De EHF heeft geen goede bestuurlijke antenne voor de omgang met tophockeyers."

EHF-directeur Angus Kirkland wil niet inhoudelijk op de kwestie ingaan. Hij zei dat 'de zaak is via de tuchtprocedure behandeld en is nu gesloten'.