Ex-international Ellen Hoog maakt zich zorgen over hockeyniveau: ‘Oranje is echt te goed’

5 augustus 2018

Screenshot NOS

De Nederlandse hockeydames waren zondag in de WK-finale tegen Ierland oppermachtig (6-0) en pakten zo de 11 wereldtitel uit de geschiedenis. Hoewel het een mooi toernooi was voor de dames, uitte de voormalig international en analist Ellen Hoog haar nodige zorgen over het vrouwenhockey.


De 232-voudig international noemde de heerschappij van Oranje bij de NOS 'een aanfluiting'. Ze vond het goed dat een klein hockeyland als Ierland in de finale stond. "Maar 6-0 winnen is wel echt zonde. Ik kan me niet voorstellen dat de ontlading om te winnen dan super groot is."

Weinig geld en spektakel
Hoog benadrukte dat Oranje een prima toernooi heeft gehockeyd, maar dat dit vooral door de goed genomen shoot-outs tegen Australië kwam. "Na zo'n wedstrijd moest het raar lopen wilden zij niet de wereldtitel pakken." Ook gaf de voormalig international, goed voor maar liefst 60 interlandgoals, aan dat geld een grote rol speelt in het niveauverschil.

"Na de Spelen in Rio zijn er in ieder land veel speelsters gestopt. Nederland kan dat makkelijk aanvullen qua talent, andere landen niet. Het scheelt ook dat Nederland erin investeert. Die Ierse dames moesten zelf 550 euro inleggen om mee te doen. Dat zegt veel, maar hopelijk blijft dat niet zo."

Hard gewerkt
Hoog prees Alyson Annan en haar speelsters voor het gedane werd. "Dit WK stond er gewoon een heel goed team. Zij hebben keihard gewerkt en getraind, maar het zou goed zijn als andere landen ook stappen gaan zetten. Zo groot als dit was het verschil nog nooit, hoor."