Ge-wel-dig! Oranje-dames verpulveren Ierland en grijpen 11e wereldtitel hockey

Edit Sportnieuws

Sjors Tanis • 20:59, 05-08-2018 / Laatste Update: 23:37, 04-01-2024

Het is gelukt! De Oranje-hockeysters zijn in Londen wereldkampioen geworden. In de finale werd Ierland met 6-0 verslagen.

De Nederlandse dames volgen zichzelf op als wereldkampioen. 4 jaar geleden werd Australië in eigen land in de eindstrijd verslagen.

IJzersterk toernooi

Australië werd dit jaar in de halve finale verslagen na shoot-outs, maar verder kende Oranje een toptoernooi. Zuid-Korea werd in het openingsduel met liefst 7-0 verslagen, waarna China aan de beurt was: 7-1. Het hoogtepunt qua uitslag volgde in de wedstrijd tegen Italië, die Oranje met de enorme cijfers van 12-1 won.

(Artikel gaat verder onder foto)

Tiki-taka kwarten

Lidewij Welten maakte in het 1e kwart de 1-0 namens Oranje, waarna Kelly Jonker in het 2e kwart al voor de 2e Oranje-treffer zorgde na een rake klap met de backhand. Jonker dacht even in de buurt te kunnen komen van WK-topscorer Kitty van Male, maar diezelfde Van Male maakte met nog 4 minuten te spelen de 3-0. Malou Pheninckx deelde met de 4-0 meteen de genadeslag uit.

In het 3e kwart gingen de vrouwen van Alyson Annan vrolijk verder met hetgeen wat in die 2 kwarten daarvoor gebeurde: Oranje bleef de cirkel van Ierland zoeken, met succes. Marloes Keetels nam goal nummer 5 voor haar rekening, waarna Caia van Maasakker uit een strafcorner de 6-0 aantekende. De lamgeslagen Ierse dames kwamen nauwelijks op de Nederlandse helft en het aftellen naar het einde van de zegetocht kon beginnen.

Blijheid

Gezien het verschil in kwaliteit op het scorebord dacht niemand meer aan Oranjes geheime wapen, gedurende dit toernooi: de shoot-outs. Die hoefden er, uitgerekend in de finale, niet aan te pas te komen. In het laatste kwart mochten de Ieren op de helft van Nederland komen, maar tot kansen kwam het niet en daarmee was wereldtitel nummer 11 (na 1971, 1972, 1974, 1978, 1979, 1983, 1986, 1990, 2006 en 2014) voor de Oranje-dames een feit!