Hockeysters langs dappere WK-debutant: Oranje met volle buit naar kwartfinales

6 juli 2022

Het is de Nederlandse hockeysters gelukt! Ze staan in de kwartfinales van het WK. Ze wonnen ook de 3e groepswedstrijd, al ging het moeizaam tegen WK-debutant Chili: 3-1. Opnieuw waren er minder veldgoals dan verwacht, maar het doelpunt van Eva de Goede was van absolute wereldklasse.


Nederland en Chili speelden 1 keer eerder tegen elkaar. Bij die ontmoeting, bij de Hockey World League in 2013, won Oranje de halve finale met 10-0. Chili is de nummer 15 van e wereldranglijst.

Historisch hockey
Maar de Chileense hockeysters zullen dit toernooi nu al niet snel vergeten. Ze scoorden tegen Ierland voor het eerst op een WK en wonnen dat duel ook gelijk. Het ontroerde bondscoach Sergio Vigil tot tranen. Met een veel passie, zoals Chili liet zien, is veel mogelijk.

Dit kwam het niveau van de wedstrijd in het Wagener Stadion niet ten goede. Lidewij Welten opende na een strafcornerrebound de score, vlak voor het eind van het 1e kwart. Tot ieders verbazing kwam Chili via Francisca Tala op gelijke hoogte. Via Yibbi Jansen (strafcorner) en De Goede werd erger voorkomen.

Oranjevrouwen op WK Hockey
Oranje won alle groepsduels en plaatste zich daarmee rechtstreeks voor de kwartfinales. Zeer waarschijnlijk zullen het België van bondscoach Raoul Ehren - nummer 2 Australië heeft nog 1 duel te spelen - en Chili, dat 3e is geëindigd in de groep, gaan uitvechten wie Nederland op 12 juli treft, in Amstelveen.