Hockeysters stoppen één voor één onder bondscoach Alyson Annan

8 december 2016

ANP

Het lijkt de laatste maanden vaste prik: hockeysters die hun interlandcarrière beëindigen. Willemijn Bos (28) voegde zich dinsdag op het lange lijstje. Bondscoach Alyson Annan ziet het allemaal met lede ogen aan. Wie zijn er voor haar allemaal niet meer oproepbaar voor het EK in Amsterdam van volgend jaar.


1. Maartje Paumen (31)
Maartje Paumen was één van de vele speelsters die Bos voor gingen. Het strafcornerkanon (31) besloot afgelopen november om na twaalf jaar te stoppen als international. ,,Bij Oranje moet je naar de lange termijn kijken, dus minimaal twee jaar vooruit. Een paar weken geleden besefte ik dat ik het niet meer kan opbrengen om tweehonderd procent te geven voor het hockey." Met 195 goals voor het Nederlands elftal valt voor Annan daarmee de topscorer aller tijden weg.

Interlands: 235

2. Ellen Hoog (30)
Met liefst 232 interlands op naam stopte in de persoon van Ellen Hoog (30) nog maar eens een hockeyster met internationale allure. In een open brief lichtte ze afgelopen september toe dat het voor haar als 'oma' mooi is geweest in Oranje. Problemen met die naamgeving had ze niet. ,,Ik vind het eigenlijk alleen maar leuk. Net zoals ik spelen in oranje de afgelopen tijd nog net zo bijzonder vond als 12,5 jaar geleden. Toch is het moment daar. Ik ga een geweldige periode afsluiten door te stoppen als international", liet ze weten aan hockey.nl. Hoog werd in 2014 door de FIH benoemd tot Wereldspeelster van het Jaar.

Interlands: 232


3. Naomi van As (33)
Paumens generatiegenoot Naomi van As (33) had haar besluit in 2015 al vaststaan: na de Spelen in Rio zou ook zij haar laatste interland hebben gespeeld. ,,Ik ga nog anderhalf jaar alles eruit persen, goed voor mijn lichaam zorgen en met de ploeg een mooi team vormen voor de Spelen", was ze destijds vastberaden. Ze voegde uiteindelijk daad bij woord. In 2009 werd Van As nog verkozen tot beste hockeyster van de wereld.Interlands: 2294. Willemijn Bos (28)
Door de vroegtijdige stop van Bos heeft Annan wéér een selectiemogelijkheid minder. De verdedigster van Groningen maakte bekend haar maatschappelijke carrière als juridisch medewerker voortaan voorrang te geven. Op haar Instagram-account liet ze het volgende weten. ,,Na 6 intens mooie jaren in het Nederlands team is het tijd voor andere dingen. Het gevoel wat ik krijg bij alle mooie herinneringen is onbeschrijfelijk!"Interlands: 1065. Frederique Derx (22)
Helaas voor Annan bleef het daar niet bij. Aanhoudende rugproblemen waren voor Frederique Derkx (22) aanleiding om te besluiten dat het ook voor haar welletjes is geweest met haar interlandcarrière. Hoewel pas 22 lentes jong, speelde de keuze al langer in haar hoofd. ,,Het is een lang proces geweest. De kwestie of het nog wel verstandig was om door te gaan met mijn rug speelde al dik een jaar", gaf ze aan. ,,Ik had graag anders afscheid genomen, maar in de topsport gaat het nu eenmaal niet altijd zoals je wilt."Interlands: 56

6. Michelle van der Pols (27)
Een blessure was ook voor Michelle van der Pols (27) de hoofdreden om een punt achter haar loopbaan in Oranje te zetten. Op een leeftijd van zeventien jaar debuteerde ze al in het Nederlands elftal en daarmee stond ze te boek als een groot talent. Maar mede door de ziekte van Pfeiffer en knieblessures bleef de teller achteraf op 'slechts' 55 interlands staan. Van der Pols maakte in 2007 al deel uit van de selectie die de Champions Trophy won.

Interlands: 55

7. Jacky Schoenaker (28)
"Telkens laat mijn lichaam me zo ontzettend in de steek. Door die onzekerheid kan ik het niet meer opbrengen om nog twee jaar voor Oranje uit te komen", liet een geëmotioneerde Jacky Schoenaker (28) vorige maand weten toen ze te kennen gaf niet meer voor het nationale team uit te willen komen. Afgelopen zomer kreeg de dochter van oud-voetbalinternational Dick Schoenaker vlak voor het selectiemoment voor de Spelen opnieuw last van haar hamstring. Daardoor moest ze Rio laten schieten. Extra zuur, want het EK van 2015 in Londen had ze wegens een hamstringblessure ook al moeten afzeggen.

Interlands: 49NB. Eva de Goede (27 jaar, 88 interlands) verblijft het komende jaar bij haar geliefde in Zuid-Afrika. Het is nog onzeker of ook zij stopt als international.