KNHB-directeur Erik Gerritsen: ‘Corona mag structuur hockeyclubs niet kapot maken’

20 maart 2020

ANP

Net als alle andere sporten in Nederland heeft ook het hockey zwaar te lijden onder de coronacrisis. De hockeysport heeft, samen met alle andere sporten in Nederland, het kabinet en de gemeenten gevraagd voor een noodfonds van 950 miljoen euro. De hockeysport loopt door corona tientallen miljoenen euro's aan schade op.


Dit zei KNHB-directeur Erik Gerritsen in gesprek met hockey.nl. Gerritsen voerde voorbij dagen veel overleg met het NOC*NSF. Ook in het hockey is er nog veel onduidelijk gezien de onzekerheden die het coronavirus met zich meebrengt. "Ik moet NOC*NSF, en met name Gerard Dielessen (directeur van de sportkoepel, red.), complimenteren. Zij pakken hun voortrekkersrol heel goed", zei Gerritsen.

Saamhorigheid
De directeur vindt dat de hockeywereld goed met de crisis omgaat. "Ik ben onder de indruk van de solidariteit in de hockeysport. Ook zie ik hartverwarmende initiatieven ontstaan, zoals online trainingen en clubs die maaltijden bezorgen in de buurt. Ik vind het ook fijn dat er geen burgerlijke ongehoorzaamheid is. Zelfs de fanatieke topteams trainen, in navolging van de nationale teams, in deze periode niet gezamenlijk."

Dat neemt natuurlijk niet weg dat de clubs het moeilijk hebben, weet ook Gerritsen. "Naast de beoefening op zich is het grootste pijnpunt natuurlijk het financiele gedeelte. Voor de clubs zijn dit de belangrijkste maanden van het jaar qua horeca-inkomsten. Die vallen helemaal weg. Trainers en coaches vormen het grootste dilemma voor clubs. Ze hebben trainers en coaches in vaste dienst en in zzp-verband. Hoe moet je daar nu mee omgaan? Kun je deeltijd ww aanvragen, betaal je zzp’ers wel of niet?"

Overleg
De bond houdt contact met de clubs via de KNHB-accountmanagers en probeert de clubs op alle mogelijke manieren te helpen en te adviseren. "Maar om hen echt te kunnen helpen, hebben we uiteindelijk ook extra geld nodig", aldus Gerritsen, doelende op het sportfonds. Er is serieus geld nodig, meende Gerritsen. "We hebben de mooiste sportinfrastructuur ter wereld met onze verenigingen. Die mogen we door het coronavirus niet kapot laten maken. Ik snap ook wel dat sport nu niet het belangrijkste is, maar in de sociale sector vervult de sport wel een cruciale rol."

Als het fonds er komt, moet men nog kijken hoe de poen verdeeld wordt. "Maar ik hoop dat we geld krijgen voor alle vier sectoren van de hockeysport. Maar zelfs als dat lukt, doe ik een beroep op de solidariteit in de hockeysport. Het is belangrijk dat we elkaar allemaal blijven steunen. Ook nu we niet kunnen spelen en trainen, hebben de clubs de leden en hun steun hard nodig. Clubs hebben in deze moeilijke tijd ook elke euro hard nodig. We moeten rustig blijven en het samen doen."