Mannen geven Spanje billenkoek in eerste wedstrijd EK (video)

admin • 23:29, 19-08-2017 / Laatste Update: 11:09, 12-12-2023

Nederland heeft Spanje zaterdagavond in hun 1ste wedstrijd op het EK hockey over de knie gelegd. In Amstelveen waren ze veel te sterk. Na wat hulp van de Spanjaarden was de wedstrijd eigenlijk in het 2de kwart al in een paar minuten beslist. Uiteindelijk liep Oranje uit naar 7-1. Billenkoek!

Nederland begon zeer scherp aan de wedstrijd, waarbij ze op flinke steun van het thuispubliek konden rekenen. Na 5 minuten spelen kreeg Oranje al een strafcorner, die werd bijna gepromoveerd naar een doelpunt, maar met kunst - en vliegwerk hielden de Spanjaarden hun doel schoon. Spanje bleef ook op de been door Francisco Cortés. De keeper van de Spanjaarden hield op wonderlijke wijze een flink aantal ballen uit zijn doel.

Domme overtredingen

Halverwege het 2de kwart kwamen de Spanjaarden na een opzettelijke overtreding buiten de cirkel met 10 man te staan. De daaropvolgende strafcorner van Nederland ging er niet in. Erg veel leerden de Spanjaarden er niet van, want met nog iets meer dan 3 minuten te spelen in het 2de kwart, maakten ze bijna een identieke overtreding. Dit keer scoorde Nederland wel tegen de nog 9 overgebleven Spanjaarden. Seve van Ass pushte de strafcorner hard en laag raak in de hoek.

Hek van de dam

Toen was het hek van de dam. Nog geen minuut later wilde Valentin Verga vanaf de zijkant een voorzet geven, maar een Spanjaard was zo vriendelijk om de bal van richting te veranderen. In de richting van het doel: 2-0.

Met nog 35 seconden te spelen in het 2de kwart vloog er weer een strafcorner in voor Nederland. Mink van der Weerden sleepte 'm vol in de bovenhoek, terwijl er nog 10 Spanjaarden op het veld stonden.

In de tas

In het 3de kwart werd er al na een half minuutje gescoord door Mirko Pruysen. In de dekking draaide hij weg en sloeg snel toe. Zelfs Cortés kon hier niet op reageren. Oranje nam na het 4de doelpunt wat gas terug en vond het wel best. Ze tikten veel rond en lokten Spanje uit de tent. Dat kwamen ze ook wel. Met nog 7 minuten te gaan in het 3de kwart, maakte Diego Arana een treffer voor de Spanjaarden.

In het 4de kwart wilde Verga weer voorgeven, maar wéér belandde de bal via een Spanjaard in het doel: 5-1. Met nog minder dan 10 minuten te gaan legde Van der Weerden de bal panklaar neer voor Bob de Voogd. Voor hem was het een koud kunstje om de 6-1 tegen de touwen te flatsen.

Lekkere solo als toetje

Diezelfde De Voogd soleerde door de verdediging van Spanje, met nog 5 minuten te spelen. Niemand pakte hem echt aan, waarop de keeper moest komen. De Voogd zag hemm op tijd en wipte 'm zo over 'm heen. Een mooi slotakkoord van een doelpuntenregen in Amstelveen, waar het tegen het einde van de wedstrijd met bakken uit de hemel kwam zetten.

Maandag nemen de mannen het om 20.00 uur op tegen de Belgen.