Naomi van As verdient een afscheid in stijl

7 mei 2017

ANP

De carrière van Naomi Van As zit er na vandaag op. Van As, die deze week bekendmaakte na dit seizoen afscheid te nemen van het hockey, nam het vandaag met haar club Laren op tegen Amsterdam. Het werd zondag 0-0, waardoor Laren de play-offs misloopt. Het seizoen en de loopbaan van Van As zijn daardoor voorbij.


Laren staat namelijk gedeeld 4e in de hoofdklasse dames. Alleen een plek bij de eerste 4 volstaat voor deelname aan de play-offs. Deze play-offs wijzen vervolgens uit wie zich kampioen van Nederland mag noemen. Laren was afhankelijk van het resultaat van Oranje-Rood. Die club stond voor aanvang 4de met 1 punt voorsprong op Laren. Maar na afloop bleek dat Oranje-Rood meer wedstrijden heeft gewonnen dit seizoen en op basis daarvan naar de play-offs mag.

Geweldige carrière  
De play-offs halen is iets wat Van As absoluut had verdiend. Zij is de afgelopen jaren 1 van de uithangborden geweest van het wereldwijde vrouwenhockey. Naast dat Van As 2 keer werd verkozen tot beste speelster ter wereld, won ze ook talloze prijzen met het Nederlandse team. Van As werd al snel 1 van de sterkhouders van het nationale team en dit resulteerde onder meer in 3 Europese titels, 2 wereldtitels en 2 olympische titels. Van As kwam tot 229 interlands voor de nationale ploeg en wist hierin 45 keer te scoren. We kunnen dus wel spreken van een geweldige carrière met ontzettend veel hoogtepunten.

Rolmodel
Van As was echter meer dan alleen een hockeyspeelster. Naarmate de jaren vorderden, werd ze steeds meer en meer een rolmodel voor bijvoorbeeld kinderen. Van As vormt een inspiratie voor al die jongetjes en meisjes die ook elk weekend op het hockeyveld te bewonderen zijn. Stuk voor stuk hopen zij allemaal net zon glansrijke carrière te kijken als Van As. Van As nam altijd alle tijd voor haar fans. Na de wedstrijd kon je altijd met haar op de foto en deelde ze handtekeningen uit aan al die trouwe kinderen die speciaal voor haar waren gekomen.

Bekende Nederlander
Van As begon gedurende haar carrière ook meer een meer een begrip te worden. Steeds meer mensen wisten wie ze was en wat ze deed. Toen Van As een relatie kreeg met Sven Kramer was een echt sterrenkoppel geboren. Mensen wouden er alles van weten en konden geen genoeg krijgen van Sven en Naomi. Inmiddels zijn de 2 al jaren samen en zien we ze regelmatig terug bij elkaars wedstrijden en grote toernooien. Van As presenteert ook het programma ZappSport waarin wederom duidelijk werd dat ze in inspiratie is voor veel jonge kinderen.

De toekomst
Wat Van As precies allemaal in de toekomst gaat doen is nog niet helemaal duidelijk, maar wel gaf ze aan dat presenteren haar erg leuk lijkt. Het hockey zal haar in ieder geval ontzettend gaan missen en neemt hopelijk vandaag nog geen afscheid van een grootheid voor de sport.
Stijn Luttik