Nederlandse hockeyers na fantastische comeback Europees kampioen (video's)

Martijn Baars • 19:28, 27-08-2017 / Laatste Update: 04:34, 07-01-2024

Ongelooflijk maar waar: de Nederlandse hockeyers hebben de EK-finale na een 2-0 achterstand gewonnen!

België leek de hockeymannen net als in de groepsfase te verrassen, maar een sterke 2e helft zorgde ervoor dat de mannen van bondscoach Max Caldas Europees kampioen werden Dankzij Robbert Kemperman, Mirco Pruyser (2x) en Mink van der Weerden werd het alsnog 4-2!

IJzersterk begin, toch 1-0 achter

Nederland begon de finale ijzersterk. Het duurde een hele tijd voordat de Belgen in de buurt kwamen van doelman Pirmin Blaak. Toch leverde die ene kans meteen een goal op. Uit de toegekende strafcorner schoot Tom Boon raak voor de Belgen: 1-0.

Schitterende 2-0...

Net als in de groepsfase, toen Nederland zich ook liet verrassen door de Belgen, waren de 'gasten' zeer scherp. Vlak voor het einde van het 2e kwart kwam Charlier ineens vrij voor doelman Blaak en maakte hij met een schitterende beweging de 2-0.

BEL 2 - 0 NED Charlier scores a 2nd goal for Belgium pushing them further into the lead #EHC2017 pic.twitter.com/aoTqeFx0wO

— hockey.nl (@hockey_nl) August 27, 2017

Aansluitingstreffer

Wat Nederland ook probeerde, de Belgen verdedigden uitstekend. Tot een paar minuten in het 3e kwart. Robbert Kemperman stond bij de eerste paal helemaal vrij en werkte de bal achter de Belgische keeper Vincent Vanasch: 2-1.

BEL 2 - 1 NED Kemperman puts some points on the board for the Netherlands #EHC2017 pic.twitter.com/zOhTn1c0li

De gelijkmaker!

Gesteund door het Nederlandse publiek in Amstelveen ging Oranje daarna op jacht naar de gelijkmaker. En die viel vlak voor het einde van het 3e kwart. Pruyser stond op de juiste plek om een bal, die via de onderkant van de lat terug het veld in stuiterde, binnen te werken: 2-2!

BEL 2 - 2 NED Pruijser scores the equaliser #EHC2017 pic.twitter.com/hQv9Cis8Xy

— OranjeHockey 🇳🇱 (@oranjehockey) August 27, 2017

Comeback compleet! Europees kampioen!

Daarmee was de comeback een feit en kon Oranje in het laatste kwart doordrukken. En ze werden geholpen door België zelf. Verdediger Emmanuel Stockbroeckx haakte een Nederlandse aanvaller, kreeg 5 minuten tijdstraf en zag Oranje uit de daaropvolgende toegekende strafcorners scoren. Mink van der Weerden schoot eindelijk een strafcorner raak! 3-2!

BEL 2 - 3 NED Netherlands take the lead in the 4th quarter #EHC2017 pic.twitter.com/tL1EruS1Bk

In de laatste seconden zorgde Pruyser voor het heerlijke toetje. België speelde zonder keeper (en dus met een extra veldspeler) en daar maakte Oranje dankbaar gebruik van: 4-2!

BEL 2 - 4 NED Pruijser scores his 2nd goal of the match with only 17 seconds to go #EHC2017 pic.twitter.com/FlOI6D8WPp

Door de EK-titel te winnen is het EK in Nederland super afgelopen. Zaterdagavond werden namelijk ook de vrouwen Europees kampioen!