Voorstelrondje: Wie moeten de gouden hockeysters opvolgen?
i

ANP

Voorstelrondje: Wie moeten de gouden hockeysters opvolgen?

admin • 14:13, 20-12-2016 / Laatste Update: 12:54, 08-01-2024

Bondscoach Alyson Annan zag met lede ogen aan dat 7 hockeysters hebben bedankt voor het Nederlands elftal. Na sterkhouders Maartje Paumen, Ellen Hoog, Naomi van As en Willemijn Bos, hebben ook Frederique Derkx, Michelle van der Pols en Jacky Schoenaker een punt achter hun interlandcarrière gezet. Eva de Goede heeft een sabbatical genomen en is door Annan niet geselecteerd voor de trainingsstage in januari. De bondscoach besloot 8 speelsters van Jong Oranje een kans te geven. Een voorstelrondje.

Pien Sanders (18 jaar, verdedigster bij Den Bosch)

De allerjongste van het stel. Geboren op 11 juni 1998. Een fysiek sterke verdedigster die er wel van houdt om vol in de strijd te gaan. Pien Sanders was de eerste die ruzie maakte op het veld met een Argentijnse in de finale op het WK onder 21 in Chili. Na wat duw-en-trekwerk moesten beiden bij de scheidsrechter komen. ‘Zij begon!’, riep Sanders. Bij de bully die volgde, snoerde Sanders de mond van de Argentijnse door haar 2 keer subliem het bos in te sturen. Als je kijkt hoe goed die passing nu al is, zou ze zomaar de nieuwe Willemijn Bos kunnen worden bij Oranje.

Volvo clinic met jong oranje gisteren!

Een foto die is geplaatst door Pien Sanders (@piensanders) op

Ilse Kappelle (18 jaar, middenveldster bij Amsterdam)

Slechts 29 dagen ouder dan Sanders. Speelt pas 2 jaar in de Hoofdklasse na haar overstap van Overgangsklasser Union uit Nijmegen. Aan Ilse Kappelle de zware taak om Eva de Goede te doen laten vergeten bij Oranje. De pas 18-jarige middenveldster speelt op dezelfde positie als de 88-voudig international. Ze is bovendien goed bevriend met De Goede en ze zijn teamgenoten bij Amsterdam. Leert naar eigen zeggen veel bij Amsterdam van de inmiddels gestopte Oranje-internationals. Grappig detail: Kappelle debuteerde onder Annan bij Jong Oranje.

Morgen spelen wij de kwart finale tegen Duitsland om 13:15!!!🙏🏼⚡️🔥 (17:15 NLtijd) Het is live te zien op http://www.diversatvchile.com/copia-de-rugby #HJWC2016

Een foto die is geplaatst door Ilse kappelle (@ilsekappelle) op

Frédérique Matla (19 jaar, aanvalster bij Den Bosch)

De ‘Messi van het jeugd-WK’, zo werd ze door een aantal Argentijnse journalisten op de perstribune genoemd. Daar zat wel wat in. Waar Messi de bal aan zijn voet heeft geplakt, lijkt die bij Frédérique Matla aan haar stick te kleven. Tel daarbij de snelheid, technische hoogstandjes én het overzicht op en de vergelijking is gemaakt. Ook qua scorend vermogen heeft Matla wel wat weg van de Argentijnse voetballer. Ze werd topscorer met 12 goals op het WK in Chili. Schijnt ook een goede strafcorner in huis te hebben, al is ze daar nog niet heel constant in.

🐥

Een foto die is geplaatst door Frédérique Matla (@frederiquematla) op

Kyra Fortuin (19 jaar, aanvalster bij Oranje-Rood)

De Maastrichtse Kyra Fortuin hoopt na het vertrek van Maartje Paumen de Limburgse eer hoog te houden in Oranje. 7 jaar geleden maakte zij de overstap naar Oranje-Zwart, inmiddels omgetoverd tot Oranje-Rood. Diezelfde stap maakte strafcornerspecialist Paumen in haar carrière. Toch wil Fortuin niets weten van een vergelijking. In de finale op het EK onder 18 in het Spaanse Santander liet zij in de finale tegen Duitsland (6-1 winst) wel degelijk zien over genoeg hockeykwaliteiten te beschikken. Vanaf eigen helft zette zij een solo in en rondde die koelbloedig af. Pas in november 2015 maakte ze haar debuut bij Jong Oranje. Een jaar later mag ze het dus bij het 'grote Oranje' proberen.

Klaar voor de halve finale tegen Spanje! 🏃🏼✨ Volg ons morgen 20.00h (00.00 NL tijd weer live via www.diversatvchile.com/copia-de-rugby 🇳🇱 #HJWC2016 #RockTheJuniors

Een foto die is geplaatst door Kyra Fortuin (@kyrafortuin) op

Maartje Krekelaar (21 jaar, middenveldster bij Den Bosch)

Op het WK onder 21 ontpopte Maartje Krekelaar zich in de finale tot een sterke aanvoerster. Ze pepte het team op, ging voorop in de strijd en bleef positief coachen. Die rol ligt haar wel. In haar spel is ze fel, elke meter is er 1 en ze heeft geen enkele moeite zichzelf ergens voor te gooien. Bondscoach Annan heeft nog geen nieuwe aanvoerster aangewezen, maar Krekelaar lijkt op voorhand 1 van de grootste kanshebbers. De Spelen in Rio de Janeiro kwamen nét te vroeg, maar als de middenveldster zo doorgaat, is ze voor Tokio in 2020 een zekerheidje. "Om optimaal in Tokio te kunnen presteren, hebben speelsters ervaring nodig in het spelen van wedstrijd en trainingen op het hoogste niveau”, was de uitleg van de bondscoach. Vandaar de keuze om veel speelsters uit het beloftenelftal al bij de groep te halen.

Maxime Kerstholt (20 jaar, aanvalster bij Laren)

Wilde dolgraag naar Rio, maar viel helaas af. Maxime Kerstholt leeft nu een nieuwe droom. Tokio 2020, dan moet ze er staan. Moet de plaats van Ellen Hoog bij Oranje overnemen. Kerstholt liet op de Jeugd Olympische Spelen in China al zien dat ze makkelijk scoort, waar ze met haar ploeg zilver pakte. Toch speelt haar knieblessure, die ze 2 jaar geleden opliep, steeds vaker op. Is al wel weer een tijdje fit, maar die knie blijft haar zwakke plek. Heeft tijdens haar herstelperiode geleerd dat het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je altijd maar kan hockeyen. "Ik geniet nu oprecht van zo’n zondag dat de zon schijnt en ik denk: goh, het is een mooie dag, ik mag weer hockeyen", zei ze in een interview met Hockey.nl.

Anne Veenendaal (21 jaar, keepster bij Amsterdam)

Als je geluk hebt, maak je een jeugd-WK maar 1 keer in je leven mee. Anne Veenendaal had extreem veel geluk: zij was de enige in Chili die de vorige WK-titel mocht verdedigen. Als piepjong keepertje van 17 was ze er 4 jaar geleden al bij in Mönchengladbach en keepte ze zelfs de finale tegen Argentinië. "Ik heb mazzel gehad met het feit dat het WK in de winter was, en niet in de zomer. Anders had ik niet meer mee gekund. Ik ben in september 21 geworden, dus het kon nog net." Bondscoach Annan heeft de keepster van Jong Oranje opgeroepen, omdat nummer 1 goalie Joyce Sombroek momenteel voor haar studie in het buitenland is.

Quarter final against Germany tomorrow! 17:15 dutch time! #rockthejuniors #HJWC 🔸

Een foto die is geplaatst door Anne Veenendaal (@anneveenendaal) op

Josine de Koning (21 jaar, keepster bij Den Bosch)

Die andere keepster die aanwezig was op het WK in Chili is Josine de Koning. Speelt al vanaf haar 16e in de Hoofdklasse. Ze verdedigde eerst het doel van SCHC, nu staat ze bij landskampioen Den Bosch onder de lat. Veenendaal en De Koning stonden in de poulefase van het WK in Chili om en om onder de lat bij de Jong Oranje Dames. Koning hoorde 2 dagen voor het toernooi dat het voor haar daarbij bleef. Veenendaal keepte in de resterende wedstrijden. "Dat was voor mij wel een verrassing", zei De Koning vlak voor het toernooi. "Het is wel moeilijk. Maar ik ben ook realistisch. Ik weet dat Anne een stap verder is dan ik en meer ervaring heeft." Zij lijkt dus, zodra Sombroek weer terugkeert bij de selectie, af te vallen. Desondanks gunt Annan haar de kans om ervaring op te doen. Een goede leerschool!

Morgen spelen we de kwartfinale tegen Duitsland om 13:15 (17:15 NL tijd) #hjwc2016

Een foto die is geplaatst door Josine Koning (@josinekoning3) op

Netjes in het gareel, maar morgen mogen we los! Om 20:00 Nederlandse tijd spelen we tegen Zuid-Korea. #worldcupu21

Een foto die is geplaatst door Josine Koning (@josinekoning3) op