De Rooy is de kroonprins van de 1e week Dakar

8 januari 2017

ANP

Gerard de Rooy begon matig aan de Dakar-rally in Zuid-Amerika, maar is sinds vrijdag helemaal terug aan kop. Woensdag ging er nog van alles mis met de banden van de Iveco. Dat kostte veel tijd. De Brabantse truckrijder sloeg terug met de etappewinst vlak voor het weekend, waarmee hij de koppositie in de tussenstand pakte.


De 7e etappe van zaterdag werd afgelast vanwege het slechte weer. Dat geeft de Dakar-deelnemers de kans om een beetje uit te rusten, want ook zondag wordt er niet gereden.

Ravijntjes
De Rooy was vanzelfsprekend erg tevreden over zijn machtsgreep van vrijdag: ,,Alles is perfect gegaan. We zijn geen meter verkeerd gereden", zegt hij tegen Omroep Brabant. ,,Het was in het begin heel tricky, met overal kleine ravijntjes. We zijn er 1 keer per ongeluk in gereden, maar konden er meteen weer uit. Later ging het harder regenen. Ik vond het niet tegenvallen. Achter ons moet het wel een ijsbaan geworden zijn."

Zoals vrijwel altijd is de strijd bij de vrachtwagens gefocust op 2 landen: Nederland en Rusland. Achter De Rooy staan dan ook 3 Russen, van wie Eduard Nikolaev het beste geklasseerd is. Hij staat op dik 2 minuten. Dakar duurt nog tot 14 januari.

anp-49060067 anp-49060071 anp-49148009