Kwalificatie MotoGP Assen: jonge Quartararo stunt en pakt pole, teleurstellende Rossi wacht inhaalrace

29 juni 2019

ANP

Fabio Quartararo gaat morgenmiddag verrassend vanaf poleposition van start in de MotoGP-klasse op het circuit van Assen. De 20-jarige Fransman maakt een buitengewoon goed seizoen door en was in de kwalificatie alle toppers te snel af.


De Spanjaarden Maverick Viñales en Alex Rins completeren de 1e startrij. Wereldkampioen Marc Márquez, die vorig jaar won in Assen, start vanaf plaats 4. Hij kwam liefst 0.714 seconden te kort voor pole, een fors gat. Het illustreert de toptijd die Quartararo. De jonge coureur rijdt dit jaar voor het eerst in de MotoGP-klasse. Hij rijdt in het satellietteam van Yamaha, dat geleidt wordt door de Nederlander Wilco Zeelenberg. Quartararo staat 7e in de WK-stand.

Rossi nog niet op stoom
Publiekslieveling Valentino Rossi (40) kende een uiterst moeizame kwalificatie. De ellende begon zaterdagmorgen al. Tijdens de 3e vrije training werd zijn snelste rondetijd ongeldig verklaard omdat hij buiten de kerbstones had gereden. Daarom moest de race-icoon in Q1 aan de bak om zich te kwalificeren voor Q2, waarin de beste 10 coureurs strijden om de beste startpositie.

Waar blijft Rossi?
Rossi maakte echter weinig klaar en start daarom slechts als 14e. De Italiaan zal morgen in de achtervolging moeten om nog iets aan het weekeinde over te houden. Zijn laatste MotoGP-zege dateert van 2 jaar geleden: toen won Rossi in Assen.

Jorge Lorenzo moest de kwalificatie aan zich voorbij laten gaan. De wereldkampioen van 2015 crashte gisteren hard tijdens een vrije training en liep daarbij een gebroken nekwervel op. Hij mist in elk geval 2 GP’s.