Motoren vliegen massaal in de fik: start MotoE uitgesteld

14 maart 2019

EPA

De eerste editie van het wereldkampioenschap MotoE begint later dan de bedoeling was. Bij een grote brand op het racecircuit in Jerez zijn vannacht alle elektrische motoren in rook opgegaan. De MotoE gaat dit jaar wel van start, maar niet zoals gepland begin mei in Spanje. De organisatie komt later met een aangepaste kalender.


De machines stonden in een garage van de zogeheten E-paddock op het Circuit de Jerez-Angel Nieto, waar de coureurs drie dagen zouden testen. In de nacht na de eerste testdag ging het mis. Organisator Dorna benadrukt dat de motoren niet aan het opladen waren toen de brand uitbrak. Het vuur verwoestte naast de elektrisch aangedreven machines ook laptops, pakken van de coureurs en andere materialen van de teams.

,,Het vuur heeft voor grote schade en verliezen gezorgd'', meldde Dorna, de organisatie van onder meer de MotoE en MotoGP. ,,Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen.'' De oorzaak van de brand is nog onbekend. Dorna hoopt dat de eerste editie van het WK MotoE zo snel mogelijk kan beginnen. Eerst moeten alle motoren opnieuw worden gebouwd.

Lees verder onder de foto!

De MotoE begint als 'bijnummer' bij de grands prix van de WK wegrace in Europa. De circuits van Jerez, Le Mans, de Sachsenring, de Red Bull Ring en Misano stonden op de kalender, maar die moet vanwege de brand nu worden aangepast.

Aan het WK doen 18 coureurs mee, die allemaal over dezelfde motor beschikken. De elektrisch aangedreven machines kunnen een topsnelheid van 270 kilometer per uur halen. Het is de bedoeling dat het WK MotoE op termijn de hele wereld over gaat.