MotoGP stelt Grote Prijs van Finland uit tot 2023 vanwege de oorlog in Oekraïne

25 mei 2022

De Moto GP GP-race van 2022 wordt toch niét in Finland gereden. Motorsportfederatie FIM besloot hier woensdag toe naar aanleiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De race is uitgesteld naar 2023.


De aanval van Rusland op Oekraïne is na maanden nog altijd in volle gang. De oorlog heeft voor meerdere problemen en gevolgen gezorgd, waaronder het aanmelden van Finland bij de NAVO. Dit viel onder meer slecht bij Rusland. Finland kan op haar beurt niet garanderen dat werkzaamheden aan de gloednieuwe KymiRing op tijd kunenn worden afgerond.

KymiRing
"Deze werkzaamheden dwingen ons, samen met de risico's, ertoe dat we de Finse GP van 2022 moeten annuleren", verklaarde FIM. "De huidige oorlogsomstandigheden hebben voor vertraging gezorgd en brengen het werk aan het circuit in gevaar."

De MotoGP-kalender van 2022 bestaat nu nog uit 20 races. De MotoGP zou voor het eerst in 4 decennia terugkeren naar Finland. Dat was in 1982 voor het laatst. De terugkeer zou eigenlijk in 2020 al gebeuren, maar toen werd de GP doorgestreept vanwege de coronapandemie. Door coronamaatregelen als reisbeperkingen kon de race in 2021 eveneens niet doorgaan.

Kalender
Door het wegvallen van de Finse GP is er een gat in de MotoGP-kalender van 2022 ontstaan: tussen de TT in Assen van 26 juni én de Britse GP op 7 augustus wordt er niet geracet.