Remmenknijpert Romano Fenati wint in Moto3 eerste race sinds schorsing

11 augustus 2019

ANP

Motormuis Romano Fenati heeft zondag voor het eerst een race in de Moto3 gewonnen. Vorig jaar raakte de Italiaan in opspraak, waarna hij voor vijf maanden geschorst werd omdat hij op volle snelheid de rem van een concurrent in kneep.


Fenati was zondag de snelste op de Red Bull Ring in Oostenrijk en boekte zo zijn 1e zege sinds oktober 2017. De 23-jarige coureur van VNE Snipers was dit seizoen nog niet verder gekomen dan een 4e plek en bezet in het klassement de 9e plaats.

Stand van zaken
Zijn landgenoot Lorenzo Dalla Porta nam door een 6e plek in Oostenrijk de leiding in de stand over van de Spanjaard Arón Canet, die slechts 10e werd. Er zijn nog 8 Grands Prix te gaan in de Moto3. Later op zondag wordt in Oostenrijk de MotoGP-race en de Moto2-race verreden. In de MotoGP begint Marc Márquez voor de 59e keer op poleposition, waarmee hij een record van Mick Doohan verbetert.

Idioterie
In september vorig jaar kneep Fenati tijdens de Moto2-race van San Marino de remhendel van Stefano Manzi in. Hij deed dat op een recht stuk bij een snelheid van meer dan 200 kilometer per uur. De roekeloze daad leidde tot woedende reacties in de motorsport.

2e kans
De internationale federatie FIM schorste de Italiaan tot februari 2019, Marinelli Snipers ontsloeg hem op staande voet en team MV Agusta verscheurde zijn contract voor 2019. Fenati zei na het incident dat zijn loopbaan in de motorsport erop zat, maar hij kreeg toch een nieuwe kans van VNE Snipers, de opvolger van Marinelli Snipers.