De Olympische Spelen beginnen deze week en ook het olympische voetbaltoernooi trapt weer af. Dat toernooi is al eeuwig een ondergeschoven kindje, want waar bij andere sporten de Spelen het grootste van allemaal is, neemt niemand in de voetbalwereld het mondiale event serieus. Ook de bookmakers niet.
Het olympische voetbaltoernooi bij de mannen komt altijd na een groot continentaal toernooi als het EK of de Copa America. Ook zijn de clubs niet verplicht om hun spelers af te staan voor de Olympische Spelen. Bovendien heeft de FIFA lang geleden besloten dat alleen de beloftenselecties (tot 23 jaar oud) mogen deelnemen aan de Spelen. Met uitzondering van drie dispensatiespelers.
B-spelers worden dispensatiespelers bij toplanden op Olympische Spelen
Je kan begrijpen dat die dispensatiespelers vaak niet de top of the bill zijn. Hoewel grote spelers als Kylian Mbappé vaak wel hun wens uitspreken om mee te doen, komt het maar zelden voor dat een wereldtopper meedeed aan de Spelen. Neymar won in het verleden bijvoorbeeld met Brazilië wel het olympische voetbaltoernooi.
Doordat niemand het toernooi echt serieus neemt kan het zijn dat de reservekeeper van Argentinië en Ajax, Gerónimo Rulli (32), de eerste keeper is van het Argentijnse elftal op de Spelen. Hij is dispensatiespeler. De anderen zijn Nicolás Otamendi (36) en Julián Álvarez.
Frankrijk
Het Frankrijk van bondscoach Thierry Henry koos voor Alexandre Lacazette (33), Jean-Philippe Mateta (27) en Loïc Badé (24). De derde favoriet voor de eindzege is Spanje. Zij hebben dusdanige talenten als FC Barcelona-spelers Fermín López (net Europees kampioen geworden) en Eric García, dat zij met Juan Miranda (24) en Abel Ruiz (24) slechts twee dispensatiespelers meenemen. Spanje koos ervoor om de selectie bijeen te houden en slechts dispensatie aan te vragen voor de spelers die nét te oud waren geworden.
22 juli 2024, 12:23
De opening van de Olympische Spelen is traditioneel erg feestelijk. Alle deelnemende landen lopen normaal gesproken met een aantal atleten een parade in het olympisch stadion. Op vrijdag 26 juli is het voor het eerst anders. Nederland is flink vertegenwoordigd en heeft twee atleten een enorme eer gegeven.
Slechts drie sterke landen op olympisch voetbaltoernooi
We hebben daarmee gelijk de belangrijkste landen besproken, want Argentinië, Frankrijk en Spanje zijn ook de landen die bijna zeker al in de halve finale staan. De bookmakers schatten hun kansen op goud gelijkwaardig in. Daarachter valt een gat waarbij Marokko en Paraguay moeten gaan strijden om die vierde halve finaleplek.
Paraguay heeft de grootste kans aangezien de groepswinnaar van Groep D, waar zij in zitten, een topland ontloopt in de kwartfinale. Marokko zal als waarschijnlijke nummer 2 van Groep B gelijk groepswinnaar Argentinië treffen in de kwartfinales.
16 exotische landen van over de hele wereld
Op de Spelen is het devies om van alle continenten wel wat inbreng te hebben. Dat zorgt ook voor een groot deel voor het lage niveau van het mannenvoetbaltoernooi. Naast de eerder genoemde grotere voetballanden zien we zo ook een Dominicaanse Republiek, Nieuw-Zeeland, Irak, Oezbekistan en Guinea meedoen. Leuk om te zien, maar de beloftenelftallen van die landen kunnen niet opboksen tegen de grote talenten uit de bekende voetbalnaties.
Meer aandacht voor vrouwenvoetbal dan mannen
De eerder genoemde redenen zorgen ervoor dat er meer aandacht voor het vrouwenvoetbal bij de Olympische Spelen is dan het mannenvoetbal. Bij de vrouwen worden de Spelen namelijk wel als volwaardig gezien. Het is daar ook een stuk minder voorspelbaar.
Woensdag 24 juli trappen de olympische elftallen van Frankrijk en Amerika af voor de openingswedstrijd van de Spelen. Eigenlijk kan je daarna pas op maandag 5 augustus inschakelen voor de halve finales. Of nog ietsje interessanter, de wedstrijd om brons (donderdag 8 augustus) en goud (vrijdag 9 augustus). We krijgen in ieder geval een nieuwe olympische kampioen, want Brazilië ,dat de afgelopen twee edities won, is er niet bij. Argentinië dwarsboomde de grote rivaal.
22 juli 2024, 18:03
Tess Lieder-Wester en Irene Schouten debuteren in het programma Humberto à Paris als verslaggever. De voormalig handbalster en voormalig schaatsster zijn inmiddels in Parijs, waar ze alle leden van TeamNL gaan volgen. Als ex-topsporters weten ze natuurlijk waar ze op moeten letten.