6 legendarische sporters die Tiger Woods voorgingen met presidentiële onderscheiding

7 mei 2019

REUTERS

Tiger Woods ontving afgelopen week de Presidential Medal of Freedom, 1 van de hoogste onderscheidingen in de Verenigde Staten. Woods komt daarmee in het illustere rijtje van vele andere grote namen in de geschiedenis van de Amerikaanse sport. Wij hebben er 6 op een rij gezet.


Michael Jordan (basketbal)
In 2016 ontving 1 van de grootste basketballers aller tijden de Presidential Medal of Freedom uit handen van de toenmalig Amerikaanse president Barack Obama.
Muhamed Ali (boksen)
De enige bokser die ooit deze onderscheiding heeft gekregen en wat voor 1. De inmiddels overleden bokslegende ontving de onderscheiding in 2005 van George W. Bush. Muhamed Ali was niet alleen bekend als bokser, maar ook als voorvechter van gelijke rechten voor de zwarte gemeenschap in Amerika. 


Jack Nicklaus (golf)
Tiger Woods is niet de enige golfer met deze Amerikaanse onderscheiding. Jack Nicklaus ging hem in 2005 voor. Woods heeft na zijn 15e major-overwinning al laten weten het huidige record van zijn landgenoot (18 majors) te willen verbreken.


Joe DiMaggio (honkbal)
De lijst met honkballers die de eremedaille op hun naam hebben staan is te lang om op te noemen. Maar Joe DiMaggio is een naam die er uit springt. De zoon van Italiaanse immigranten staat naast zijn fabelachtige honkbalcarrière bekend om zijn huwelijk en levenslange toewijding aan Marily Monroe. DiMaggio kreeg de onderscheiding in 1977 uit handen van Gerald Ford.


Billie Jean King (tennis, enige vrouw)
Opvallend genoeg de enige vrouwelijke sporter in het rijtje. De voormalig tennisster had haar topjaren in de jaren 60 en begin jaren 70 van de 20ste eeuw. King was in de jaren 70 een belangrijke voorvechtster van gelijke rechten voor mannen en vrouwen. De inmiddels 76-jarige Amerikaanse nam het in 1973 op tegen oud-tennisser Bobby Riggs om te bewijzen dat vrouwen net zo goed konden tennissen als mannen. King won de partij. In 2009 kreeg ze de Presidential Medal of Freedom van Barack Obama.


Richard Petty (Nascar)
Richard Petty was 34 jaar lang NASCAR-coureur. De inmiddels 81-jarige Amerikaan droeg bijna altijd een zonnebril en cowboyhoed en viel daar vaak mee op. The King ontving de Presidential Medal of Honor in zijn pensioenjaar (1992) uit handen van George Bush senior.