‘Gids voor de Super Bowl’: de posities en formaties van de ‘offense’ (video)

29 januari 2019

TNS/ABACAPRESS.COM

New England Patriots en Los Angeles Rams staan zondag 3 februari tegenover elkaar in Mercedes-Benz Stadium voor Super Bowl 53. Zeker een aanrader om te kijken! Geen verstand van American Football? Geen probleem! Wij helpen je het spelletje te begrijpen. Deel 2: de posities en formaties van de aanval.


Net als bij voetbal in Europa staan er aan beide zijdes 11 spelers in het veld. Maar een keeper of middenvelders zijn er niet te vinden. Wel bestaat het team uit een aanval: offense. Hoe dat allemaal precies zit, leggen we je hieronder uit.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Beeldbewerking SportnieuwsLine of scrimmage
Even ter verduidelijking: er moeten ALTIJD 7 spelers aan de line of scrimmage – plek ter hoogte waar de bal wordt uitgenomen – staan (zie afbeelding hierboven).

Backs
Quarterback (QB): de belangrijkste schakel binnen het team. Hij communiceert het aanvallende plan wat de coach heeft bedacht naar zijn medespelers. Op het moment vóór de snap – het moment dat de center de bal aan de quarterback geeft - kan de QB nog aanpassingen maken aan de tactiek.

Als hij de bal ontvangen heeft, zijn er voor hem 3 opties:

- Zelf aan de wandel gaan met de bal.
- De bal meegeven aan een runningback.
- De bal werpen naar een receiver.

Runningback (HB/FB): te onderscheiden in verschillende vormen; halfback (*triple-threat), fullback, H-back of wingback.

In de meeste gevallen ontvangt de runningback de bal uit handen van de quarterback en probeert hij zo yards voor zijn team te winnen – of een touchdown te scoren natuurlijk. Ook is er de mogelijk dat hij vanuit het achterveld aangegooid wordt door de QB om zo de nodige yards te behalen.

Lees ook deel 1: zo werkt American Football (video)

Een fullback is normaal gesproken groter dan een half- of runningback en probeert naast yards te winnen ook wel eens zijn quarterback of runningback te beschermen.

*triple-threat: een soort alleskunner. Hij kan spelen als quarterback, runningback of als kicker.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Beeldbewerking SportnieuwsReceivers
Wide receiver (WR): begint zoals de naam al doet vermoeden vaak zo ver mogelijk tegen de zijlijn aan. Het kan ook zomaar zijn dat hij af en toe dicht bij de O-line begint. Het doel van een receiver is om los te komen van een verdediger om zo een pass van de quarterback te ontvangen. Dit doet hij door verschillende schijnbewegingen te maken of routes te lopen.

Tight end (TE): een soort manusje van alles. Is vaak een mix tussen een WR en offensive lineman. Een tight end kan net als een receiver routes lopen om zo de bal te ontvangen, maar kan ook de QB beschermen door aanstormende tegenspelers te blokken. Vandaar dat hij vaak dicht bij de O-line begint.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Beeldbewerking SportnieuwsOffensive line (O-line)
Zij staan er om de QB te beschermen door de tegenstander te blokken. Hoe zwakker de O-line, hoe groter de kans dat de tegenstander de quarterback kan aanvallen – wat waarschijnlijk weer resulteert in balverlies. Spelers die er staan zijn vaak groot en sterk en zijn goed in balans.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Beeldbewerking SportnieuwsIn de meeste gevallen doen spelers van de offensive line niets anders dan blokken. Wel kan het zo zijn dat ze de bal moeten vangen wanneer deze afketst via een andere speler. Of als de QB of RB de bal verliest, moeten zij zorgen dat de bal in bezit blijft.

De spelers hieronder vormen de offensive line (O-line):

Center (C): bij hem begint de aanval. Op teken van de quarterback gooit hij de bal naar achter, waarna het hele spelletje begint. Als de center dat gedaan heeft, komt zijn belangrijkste taak: het blokken van de tegenstander.

Offensive guard (OG): hiervan staan er 2 stuks op het veld. Allebei staan ze naast de center en ook hun hoofdtaak is het blokken van aanstormende tegenstanders. In sommige gevallen komt de guard uit zijn positie door degene die de bal draagt te beschermen.

Offensive tackle (OT): ook daar staan er 2 stuks van op het veld, zodat het totaal aan O-line spelers op 5 komt. De OT’s staan aan iedere zijde van een guard. De offensive tackle met de meeste skills staat aan de kant van de blinde zijde van de QB. Oftewel: gooit de quarterback met rechts, staat de OT links en andersom. Net als een OG moet de offensive tackle wel eens uit zijn positie stappen om degene die de bal draagt te beschermen.

(tekst loopt door onder de video)
Formaties
Net als in alle veel andere balsporten wordt er bij American Football ook gebruik gemaakt van formaties. Een quarterback, runningback en de offensive line staan eigenlijk altijd wel aan de aftrap. Daarnaast kan een coach variëren in het aantal receivers. Zo kan hij bijvoorbeeld 3 wide receivers opstellen, of 1 wide receiver en 2 tight ends.

De formatie bovenaan de pagina weergegeven is maar een voorbeeld hoe NFL-teams zouden kunnen staan. Check hierrr de 17 overige formaties. Je ziet ook altijd dat er 7 spelers aan de line of scrimmage verschijnen, zoals eerder besproken.

Dit was deel 2 van de Gids voor de Super Bowl. Zorg dat je Sportnieuws deze week in de gaten houdt voor méér info én nieuws over Super Bowl 53!