‘Gids voor de Super Bowl’: uit deze spelers bestaan de defense en special teams (video)

30 januari 2019

AFP

New England Patriots en Los Angeles Rams staan zondag 3 februari tegenover elkaar in Mercedes-Benz Stadium voor Super Bowl 53. Zeker een aanrader om te kijken! Geen verstand van American Football? Geen probleem! Wij helpen je het spelletje te begrijpen. Deel 3: de posities van de verdediging én special teams.


Net als bij voetbal in Europa staan er aan beide zijdes 11 spelers in het veld. Maar een keeper of middenvelders zijn er niet te vinden. Wel bestaat het team uit een verdediging en verschillende special teams. Hoe dat allemaal precies zit, leggen we je hieronder uit.

(tekst loopt door onder afbeelding)Posities
Het zal je niet verbazen dat de defense in het veld staat om de aanval tegen te houden. Maar dat is niet het enige; ze kunnen namelijk ook punten scoren.

Even ter verduidelijking: de defense staat altijd lijnrecht tegenover de offense. In tegenstelling tot bij de aanval, hoeft er bij de defensie geen verplicht aantal aan de line of scrimmage - plek ter hoogte waar de bal wordt uitgenomen – te verschijnen (zie afbeelding hierboven).

Defensive line (D-line)
Zij staan lijnrecht tegenover de offensive line – die bespraken we in het deel hiervoor. Het doel van de D-line is om de quarterback onder druk te zetten en zo mogelijk het balbezit te veroveren.

(tekst loopt door onder de afbeelding)Spelers van de D-line zijn over het algemeen groter dan de overige verdedigers. Maar ze moeten wel snel, wendbaar en goed in de kleine ruimtes zijn om zo de offensive line te ontregelen en daarna de quarterback aan te vallen.

De spelers hieronder behoren tot de defensive line (D-line):

Defensive tackle (DT): in de meeste gevallen staan er 2 DT’s op het veld, behalve bij een 3-4 verdediging. Dan is er maar eentje en wordt die nose tackle (NT) genoemd. Het doel van de defensive tackle is om de quarterback aan te vallen.

Lees ook deel 1: zo werkt American Football (video)

Defensive end (DE): staan altijd aan de buitenzijdes van de D-line. Ook voor hen is het doel duidelijk: de quarterback aanvallen. De snelste DE staat altijd aan de blinde zijde van de quarterback. Oftewel: gooit hij met rechts, staat de DT rechts en andersom. Ook kunnen defensive ends de runningback van de tegenstander proberen te tackelen.

Linebackers
Zij staan opgesteld achter de defensive line en hebben verschillende taken. Zij kunnen de runningback tackelen, de quarterback aanvallen, een wide receiver of tight end dekken of een bepaalde zone dekken.

Deze spelers vormen de groep linebackers:

Inside- of middle linebacker (MLB): de belangrijkste schakel binnen de groep linebackers. Hij zet de hele verdediging goed neer en anticipeert waar nodig op de formatie van de aanval.

Outside linebacker (OLB)

(tekst loopt door onder afbeelding)Defensive backs
Staan ook wel bekend als de secondary van een verdediging. Waarom? Nou, de defensive backs vormen de laatste lijn van een defense. Breekt een quarterback, runningback of receiver door, dan moeten zij hem proberen te tackelen.

(tekst loopt door onder de afbeelding)Deze jongens behoren tot de defensive backs:

Cornerback (CB): anticipeert op passes van de quarterback en probeert die te onderscheppen (interception), weg te slaan of op een eerlijke manier te voorkomen dat een receiver de bal kan vangen.

Safety (S): zij staan het verst weg van de line of scrimmage – plek waar de bal wordt uitgenomen. Zij helpen cornerbacks bij eventuele lange passes op receivers.

(tekst loop door onder video)
Formaties
De coach kan aan de hand van situaties bepalen hoe hij zijn defensie opstelt. Zo kan er worden gekozen voor zonedekking of druk zetten op de quarterback. Dat laatste heet een blitz. Check hierrr hoe de verschillende verdedigende formaties in elkaar steken.

Special teams
Naast een aanval en een verdediging beschikt een team ook over meerdere special teams. Zij betreden het veld op het moment dat de bal getrapt moet worden (kick off, punt, extra point of field goal). Naast de offensive line of verdedigers die moeten tackelen, bestaat een special team uit de volgende spelers:

Kicker (K): trapt de bal bij kick offs, extra points en field goal-pogingen. Dit doet hij vanaf de grond, vanuit de handen van de holder of vanaf een steunvoetje. Sommige teams hebben meerdere kickers.

Holder (H): ontvangt de bal van de long snapper en houdt de bal gereed voor de kicker. Een holder is vaak een reserve quarterback. Dit vanwege zijn goede balbehandeling.

Long snapper (LS): zorgt ervoor dat de bal bij de holder of punter komt.

Punter (P): bij een 4th down schopt hij de bal zover mogelijk weg. De punter staat meestal zo’n 15 yards achter de line of scrimmage opgesteld om zo te voorkomen dat hij getackeld wordt.

Kick returner (KR)of punt returner (PR): vangt de bal die getrapt wordt door de kicker of punter om vervolgens zoveel mogelijk yards te winnen. Het kan zijn dat hij de bal helemaal naar de andere endzone brengt en dus een touchdown scoort. De returner kan er ook voor kiezen om niet te lopen.

Upback: staat achter de punter als laatste lijn van de verdediging.

Gunner: probeert zo snel mogelijk de returner van de tegenstander te tackelen. De gunner is dan ook retesnel en staat vaak ver tegen de zijlijn aan – omdat daar weinig blokkers zijn.

Jammer: probeert ervoor te zorgen dat de gunner niet zo makkelijk bij de returner komt. Zo krijgt hij meer tijd om de bal te controleren en vervolgens terug te rennen.
Gidsie
Dit was deel 3 van de Gids voor de Super Bowl. Zorg dat je Sportnieuws deze week in de gaten houdt voor méér info én nieuws over Super Bowl 53!