'Gids voor de Super Bowl': zo werkt American Football (video)
i

TNS/ABACAPRESS.COM

'Gids voor de Super Bowl': zo werkt American Football (video)

Bart van der Wijst • 18:43, 28-01-2019 / Laatste Update: 06:42, 05-01-2024

New England Patriots en Los Angeles Rams staan zondag 3 februari tegenover elkaar in Mercedes-Benz Stadium voor Super Bowl 53. Zeker een aanrader om te kijken! Geen verstand van American Football? Geen probleem! Wij helpen je het spelletje te begrijpen. Deel 1: zo werkt American Football.

Eigenlijk is het heel simpel. En als je deze week de Gids voor de Super Bowl - met iedere dag een ander onderwerp - volgt op Sportnieuws ben je binnen no time een 'kenner'.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Het veld

Teams spelen – in tegenstelling tot voetbal – op velden die altijd dezelfde afmetingen hebben. Het veld is 120 yards (110 meter) lang en 53.33 yards (48.76 meter) breed. In het American Football wordt zowel op natuur- als kunstgras gespeeld.

(tekst loopt door onder video)

 

Hoe begint het spelletje?

Bij American Football spelen er 2 teams van 11 spelers tegen elkaar. Het is mogelijk om constant spelers te wisselen. Hoe de posities en formaties werken, leggen we je later in de week uit.

Terug naar de basisregels van het spelletje. De uitploeg krijgt áltijd de keuze bij de toss. Degene die wint bepaalt of zij de bal willen ontvangen, of dat ze willen verdedigen. Het ander team mag dan de speelhelft kiezen. Als dat allemaal achter de rug is kan de wedstrijd beginnen.

De wedstrijd start met een kickoff waarbij het ontvangende team mag proberen de football zover mogelijk richting de endzone van de tegenstander te rennen. Ooit wil het wel eens voorkomen dat er gelijk een touchdown wordt gescoord. Dat heet een kickoff return touchdown (zie video).

(tekst loopt door onder video)

De ontvanger (kick returner) kan ook getackeld worden door de verdedigende ploeg. Dan start de aanval vervolgens ter hoogte van waar zijn poging strandde. De speler kan er ook voor kiezen om te waven (zwaaien). Dat betekent dat hij een fair catch maakt, omdat hij geen heil ziet om een actie te maken. Vervolgens stopt het spel en begint de aanval daarna ten hoogte van de vangbal. Schopt de aftrappende ploeg de bal in de endzone of daarachter, begint het spelletje vanaf de 25-yard lijn.

Aanval tegen verdediging

Na de kickoff verschijnen de aanval en verdediging op het veld. De aanvallende ploeg krijgt steeds 4 pogingen om 10 yards (9.1 meter) te overbruggen. Iedere poging heet een down. Lukt het binnen 4 downs om die 10 yards terreinwinst te boeken, krijgt het team wederom 4 pogingen om hetzelfde kunstje te klaren. Dit doen ze net zo lang, totdat ze een touchdown of field goal (kunnen) scoren.

Het kan ook zo zijn dat de aanvallende ploeg er niet in slaagt om binnen 4 downs 10 yards af te leggen. Dan switcht het balbezit. Vaak kiest de aanvallende ploeg er bij de 4de down  voor om de bal te punten (weg te schieten). Bij een 4th down is er namelijk een kans dat ze het niet redden en dan mag de tegenstander verder ten hoogte van waar de bal verloren ging.

Het is voor de verdediging ook mogelijk om op een andere manier de bal te veroveren. Namelijk via een fumble – wanneer de bal op geldige wijze uit de handen van de tegenstander wordt getikt en vervolgens opgeraapt. Of via een interception – als een verdediger de gegooide bal van de quarterback weet te onderscheppen. De verdedigende ploeg krijgt dan balbezit ten hoogte van die interceptie.

(tekst loopt door onder video)

Zo scoor je punten

Net als bij veel andere sporten wint de ploeg die de meeste punten maakt. Bij American Football zijn er op de volgende manieren punten te scoren:

- Touchdown (TD): hier kan men de meeste punten mee scoren: 6. Een team scoort een touchdown wanneer de bal in de endzone wordt gelopen of iemand de bal daar vangt. Let op: de speler die de bal vangt móet 2 voeten aan de grond hebben om een geldige touchdown te scoren.

- Fieldgoal (FG): weet een ploeg niet de endzone te bereiken, kan het ervoor kiezen om een fieldgoal te scoren. Deze levert 3 punten op. Vaak wordt er voor een FG gekozen als het team niet de endzone bereikt.

- Safety: deze wordt gescoord door het verdedigende team en levert 2 punten op. Een safety betekent dat degene die de bal draagt – vaak de quarterback – getackeld wordt in zijn eigen endzone door de tegenstander.

- Extra point: als een team een touchdown scoort, krijgt het de mogelijkheid om de bal door de doelpalen te trappen. Lukt dat, dan scoort het team 1 punt.

- 2-point conversion: bij een touchdown kan een team er ook voor kiezen om voor een 2-point conversion te gaan. Dan moeten ze wederom een touchdown scoren, maar deze telt dan voor 2 punten. Het kan zo zijn dat de poging mislukt, waardoor het team maar 6 punten scoort vanwege de oorspronkelijke touchdown.

Duur van de wedstrijd

Een potje in de NFL kan rustig 3 uur duren. Dat komt vanwege de vele onderbrekingen die het spelletje kent. Over het algemeen wordt er 4x 15 minuten gespeeld. Tussen het 2de en 3de kwart is het rust. De tijd loopt niet continu door, wel wanneer een speler binnen de lijnen getackeld wordt. Rent een speler met de bal buiten de lijnen, wordt een bal niet gevangen of tegen de grond gegooid, stopt de tijd.

Staat de wedstrijd na 4 kwarten gelijk, dan krijgen we overtime. Hier krijgt de uitspelende ploeg weer de mogelijkheid om te kiezen bij de toss. Het verschil hier is echter dat de ploeg die als 1ste een touchdown scoort, gelijk wint. In de extra tijd gaan we net zo lang verder totdat er een winnaar is.

(tekst loopt door onder video)

Dit was deel 1 van de Gids voor de Super Bowl. Zorg dat je Sportnieuws deze week in de gaten houdt voor méér info én nieuws over Super Bowl 53!